Bruxelles-ul a acuzat mai multi producatori de LCD-uri ca au format un cartel

Data publicarii: 13-07-2009 | International

Comisia Europeana (CE) a confirmat luni ca, in mai, a acuzat mai multi producatori de ecrane cu cristale lichide (LCD) ca au format un cartel, incalcand astfel normele comunitare privind competitia, potrivit unui comunicat al autoritatilor de la Bruxelles.

CE a trimis o scrisoare de obiectii mai multor societati producatoare de LCD, care sunt folosite ca ecrane pentru telefoane mobile, MP3, camere digitale, monitoare pentru laptopuri si PC-uri, precum si televizoare.

Scrisoarea cu obiectii reprezinta o etapa formala in ancheta antitrust derulata de Comisie, in care aceasta informeaza partile implicate in scris asupra acuzatiilor care li se aduc. Societatile respective pot raspunde in scris, clarificand acuzele. De asemenea, ele pot cere si o discutie cu CE pentru a-si prezenta apararea. Ulterior, CE poate decide daca acuzatiile din scrisoarea cu obiectii sunt compatibile sau nu cu Tratatul de aderare.

Daca se dovedesc vinovate de practici anticoncurentiale conform normelor UE, firmele pot fi sanctionate cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

O ancheta de anvergura in acest sector, care a implicat atat CE, cat si autoritatile de competitie din SUA si Japonia, a fost dezvaluita la finalul lui 2006, potrivit AFP. Atunci au fost vizate firmele japoneze Sharp, Seiko Epson, Toshiba Matsushita Display Technology si NEC LCD Technologies, precum si companiile sud-coreene Samsung si LG Philips.

NewsIn