Demisii fortate. Mai multi angajati ai Bancii Transilvania au fost disponibilizati abuziv

Data publicarii: 13-07-2009 | Finante-Banci

Banca Transilvania (BT), filiala Zalau, si-a inchis, in urma cu aproximativ o luna, una din agentiile din oras, iar angajatii acesteia au fost disponibilizati colectiv cu incalcarea legii, sustin surse din interior. Potrivit acestora, angajatii au fost obligati sa isi semneze demisia, pentru a nu beneficia de mijloacele de protectie sociala.

La solicitarea "Gardianul", reprezentantii BT au recunoscut ca agentia respectiva a fost inchisa, insa au negat faptul ca angajatii ar fi fost trimisi acasa fara a li se respecta drepturile legale. Mai mult, reprezentantii bancii afirma ca o singura persoana a fost disponibilizata, cu respectarea prevederilor legale, restul fiind redistribuiti pe alte posturi in cadrul institutiei.

"Conducerea filialei Bradet s-a folosit de tot felul de mijloace de intimidare, cu nerespectarea drepturilor salariatilor, a Codului de Conduita si a Contractului Colectiv de Munca, pentru ca salariatii astfel disponibilizati sa nu poata beneficia de mijloacele de protectie sociala la care sunt indreptatiti", au afirmat sursele citate. Potrivit acestora, unii salariati au fost obligati sa renunte la post, prin demisie, sub amenintarea unui calificativ profesional negativ, urmat de desfacerea contractului de munca.

Totusi, unii au reusit sa ajunga la un compromis, fie acceptand doua salarii compensatorii in schimbul demisiei, fie intrand in concediu pentru ingrijirea copilului. "Contractele lor de munca au incetat in baza art. 55 litera b si art. 79 din Codul muncii, insa in realitate, lucrurile au stat cu totul altfel. Prin modul de lucru si atitudine, angajatorul, Banca Transilvania, a incalcat prevederile Codului de Conduita, ale Codului muncii (art. 15, art. 6(1), art. 38, art. 65-67, art. 68 (1) lit c si art 69-70, raportate de OG nr. 137/200 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare (art. 1(2) lit. i, art. 2 (1-7), art. 3 (1) lit. a si b", ne-au mai declarat sursele.

BT: Doar un angajat a fost concediat, restul - redistribuiti

Reprezentantii Bancii Transilvania recunosc ca agentia BT Bradet, din Zalau, a fost inchisa, incepand cu data de 15 iunie a.c., insa ei sustin ca angajatii de acolo nu au fost concediati, ci transferati in alte unitati din judet.

"Trei din cei patru angajati ai fostei unitati BT au fost transferati pe alte posturi, in cadrul celorlalte unitati pe care Banca Transilvania le are in judetul Salaj. Un singur post a fost desfiintat, iar angajatul a beneficiat de toate masurile de protectie sociala, prevazute de legislatia in vigoare si de Contractul Colectiv de Munca a BT, si anume: salarii compensatorii, perioada de preaviz, respectiv ore libere platite pentru cautarea unui nou loc de munca. Banca Transilvania a procedat legal si corect, luand toate masurile care se impun, in interesul angajatilor in cauza", ne-au precizat reprezentantii bancii.

Integral in Gardianul