Lumea peste zece ani: somajul, violenta si lipsa apei vor afecta miliarde de oameni

Data publicarii: 13-07-2009 | Mediu

Efectele tot mai accentuate ale crizei economice si ale incalzirii globale mondiale ar putea afunda in saracie si violenta jumatate din populatia Pamantului si ar putea lasa trei miliarde de oameni fara apa, arata cel mai mare studiu de pana acum indreptat cu ochii spre viitorul apropiat.

Omenirea va trebui sa faca un efort de talia misiunii Apollo 11, care a trimis oamenii pe Luna in 1969, pentru a supravietui ravagiilor facute de schimbarile de climat. Fara planuri sustinute de dezvoltare, "miliarde de oameni vor fi condamnati la saracie si mare parte din civilizatie va intra in colaps". Energia ecologica, resursele de hrana si raspandirea democratiei vor avea toate de suferit in urmatorii 10-15 ani.
 
Acesta este semnalul de alarma tras de studiul "State of the Future" ("Starea viitorului"), cel mai mare de pana acum care arunca un ochi analitic asupra viitorului, realizat de 2.700 de experti din intreaga lume si obtinut de cotidianul The Independent inainte de publicarea lui de luna viitoare.
 
Efectele recesiunii si ale incalzirii globale sunt teme-cheie.

Cercetatorii avertizeaza ca jumatate din omenire ar putea da piept in urmatorul deceniu cu valuri masive de somaj si cu acte de violenta - mai ales in conditiile in care crima organizata a ajuns la venituri globale estimate la trei trilioane de dolari, de doua ori mai mult decat bugetele militare ale tuturor tarilor puse la un loc de pe urma acestor efecte.
 
Problemele imediate sunt preturile in crestere la mancare si la energie, imputinarea resurselor de apa si intensificarea migratiei "din cauza factorilor politici, de mediu si economici". Pana in 2025, de exemplu, trei miliarde de oameni ar putea ramane fara surse de apa potabila, pe masura ce populatia continua sa creasca. Iar urbanizarea masiva, uzurparea tot mai accentuata a habitatelor naturale sau concentrarea productiei animale ar putea da nastere unor noi pandemii de talia gripei porcine.
 
Studiul lauda insa Internetul, care s-a dovedit a fi cel mai mare stimulent "pentru globalizare, democratizare, crestere economica si educare din istorie" si sustine ca progresul tehnologic "a dat nastere unei lumi interdependente care poate crea si implementa strategii globale pentru imbunatatirea perspectivei omenirii'.
 
Totusi, chiar daca progresele tehnologice si stiintifice continua sa accelereze, ele atrag riscuri proprii: "Globalizarea si tehnologia avansata le permite unor oameni mai putini sa faca mai mult rau pe o perioada mai scurta de timp, asa ca, intr-o zi, se poate ca un singur individ sa poata fabrica si manui o arma de distrugere in masa".
 
Desi guvernele si liderii de pe piata de business iau din ce in ce mai serios pericolul incalzirii globale, lucrurile se inrautatesc tot mai mult, arata studiul, care indeamna guvernele la strategii pe 10 ani, in special pe cele din SUA si din China. Studiul a fost finantat de o serie de organizatii de top, printre care UNESCO, Banca Mondiala, Armata SUA sau Fundatia Rockefeller, si cuprinde 6.700 de pagini.

Cotidianul