Bancile autohtone sunt codasele creditarii in Europa Centrala si de Est

Data publicarii: 14-07-2009 | Finante-Banci

Creditarea populatiei continua sa franeze in majoritatea statelor din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE).

In timp ce in Polonia soldul imprumuturilor acordate a crescut intr-un an cu 43,8%, in Romania si in Cehia acesta a avansat de doua ori mai incet. Comparativ cu situatia de acum un an, ritmurile de crestere a creditarii s-au diminuat drastic in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, o regiune pe care grupurile financiare euro­pe­ne o considerau, pana in toamna anului 2008, motorul principal al dezvolta­rii lor. Dupa cum se stie, in mai 2009, soldul creditului neguverna­mental acordat de bancile din Romania a scazut pentru a treia luna consecutiv. Si tot pentru a treia luna consecutiv s-a diminuat si avansul imprumuturilor acordate sectorului privat din Cehia. Daca in mai 2008 ritmul de crestere al acestora era de 26,1%, in martie 2009 ajunsese la 12,5%, in aprilie, la 11,1%, pentru ca in mai sa inregistreze cea mai scazuta valoare, de 8,9%.

Romania, pe locul al treilea

Potrivit statisticilor Bancii Nationale, soldul creditelor acordate populatiei, in lei si valuta, a totalizat, in mai 2009, 99,9 miliarde de lei, in crestere cu 20% fata de nivelul de acum 12 luni. Creditele de consum au avansat cu 17,9%, pana la 74,3 miliarde de lei, iar cele ipotecare, cu 33,9%, pana la 22,1 miliarde de lei. Aceste date indica faptul ca Romania se pozitioneaza dupa Polonia si Ungaria ca ritm de crestere a creditarii populatiei. In Polonia, avansul imprumuturilor contractate de persoanele fizice a fost de 43,8%, nivel determinat de cresterea soldului creditelor ipotecare, cu 56,7%, pana la 206,9 miliarde de zloti. In acelasi timp, imprumuturile destinate consumului au avansat cu 20,9%, pana la 24,3 miliarde de zloti.

Euro a luat locul francului elvetian

In Ungaria, creditarea populatiei a urcat in perioada mai 2008-mai 2009 cu 27,3%. In acest caz, avansul imprumuturilor ipotecare a fost mai mic decat al celor pentru consum. Soldul creditelor pentru achizitio­na­rea sau constructia locuintelor a avansat cu 23,8%, pana la 4.033 mi­liarde de forinti, iar cele pentru consum cu 36,7%, pana la 3.567 mi­li­arde de forinti. Cu toate acestea, datele bancii centrale a Ungariei arata ca in luna mai fata de aprilie creditele noi in euro au crescut cu numai un miliard de forinti, iar cele de consum, exprimate in aceeasi mo­neda, s-au diminuat cu 500 de milioane de forinti. De remarcat ca popularitatea imprumuturilor in euro pe piata ungara a inceput sa creasca de-abia din toamna anului trecut. Acest lucru a fost determinat de faptul ca bancile au stopat sem­narea unor noi contracte de credit denominate in franci elvetieni, ca urmare a cresterii riscului valutar. In septembrie 2008, valoarea impru­mu­turilor ipotecare noi denominate in euro era de numai 300 de milioa­ne de forinti, iar a celor noi de con­sum, tot in euro, de aproape 500 de milioane de euro. In aceeasi luna, creditele ipotecare noi in franci elve­tieni ajunsesera la 72 de miliarde de forinti, iar cele pentru consum, tot in franci elvetieni, la 72,5 miliarde de forinti.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: