Bugetul de stat a avut un deficit de 12,4 miliarde lei in primele cinci luni, adica 2,34% din PIB

Data publicarii: 14-07-2009 | Economie

Bugetul de stat a inregistrat in primele cinci luni din 2009 un deficit de 12,4 miliarde lei, dupa ce cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 56,78% mai mari decat veniturile totale aferente bugetului de stat, potrivit datelor publicate, marti, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Tot deficitar a fost si bugetul asigurarilor sociale de stat, unde incasarile au fost cu 2,6 miliarde lei mai mici decat cheltuielile. De asemenea, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 316,3 milioane lei.

In acelasi interval, MFP a acordat ministerelor credite externe de 73,4 milioane lei. Veniturile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) au fost cu 254,6 milioane lei mai mici decat cheltuielile companiei.

Finantele au mai estimat ca trebuie sa achite titluri de despagubire catre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) de 106,3 milioane lei.

In schimb, bugetele locale au inregistrat in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2009 un excedent de 1,77 miliarde lei, potrivit estimarilor MFP.

Bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii a avut in primele cinci luni un excedent de 858,5 milioane lei. Tot excedentar a fost si bugetul trezoreriei, cu suma de 101,1 milioane lei.

Finantele au mai anuntat ca si Fondul national de asigurari sociale de sanatate a inregistrat un usor excedent, de 37,6 milioane lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent si in ce priveste Fondul Proprietatea, in valoare de 194,9 milioane lei.

MFP a anuntat ca Romania a avut un deficit bugetar de 11,3 miliarde lei (2,67 miliarde euro), in primele cinci luni, respectiv 2,1% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul de Finante ia in calcul o valoare a PIB de 531,25 miliarde lei pentru acest an.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: