Madoff a fost transferat la inchisoarea unde a fost incarcerat si Charles Ponzi

Data publicarii: 15-07-2009 | International

Bernard Madoff a fost transferat la penitenciarul american din Atlanta, unde a fost incarcerat Charles Ponzi, celebrul initiator al schemei cu acelasi nume, de care Madoff s-a folosit pentru comiterea unei fraude de proportii epice, scrie Bloomberg.

Madoff, in varsta de 71 de ani, va incepe, astfel, sa isi ispaseasca sentinta de 150 de ani, fiind transferat marti de la o inchisoare cu grad inalt de securitate aflata in Manhattan, statul New York, unde se afla de pe 12 martie, cand a pledat vinovat.

Penitenciarul din Atlanta are un grad mediu de securitate, potrivit anuntului departamentului american al penitenciarelor, publicat pe pagina de internet a institutiei.

Pe 29 iunie, la pronuntarea sentintei pentru planuirea si operarea celei mai mari scheme Ponzi din istorie, Madoff a cerut sa fie trimis la un penitenciar cu grad mediu de securitate aflat la Otisville, New York.

Procurorii sustin ca Madoff le-a spus clientilor sai ca au investit impreuna cu acesta aproximativ 65 miliarde dolari, iar potrivit unor documente ale guvernului american, pierderile se ridica la circa 13 miliarde dolari. Madoff nu va face apel.

Madoff a primit 10 ani pentru fiecare capat de acuzare de spalare de bani si cinci ani pentru sperjur, frauda in postura de consilier de investitii, marturii false si furt din cadrul unui program pentru ajutorarea angajatilor. Acesta va trebui sa ispaseasca sentintele consecutiv.

Judecatorul Denny Chin, care a dat sentinta in cazul Madoff, a cerut ca inculpatul sa isi serveasca pedeapsa in nord-estul Statelor Unite.

Madoff va fi inchis numai temporar in inchisoarea din Atlanta, inainte de a fi transferat din nou catre penitenciarul federal din Butner, North Carolina, potrivit unui oficial, citat de agentia Associated Press.

Finantistul a pus la punct o schema Ponzi, constand in platirea investitorilor din banii depusi de clientii noi. Frauda a iesit la lumina zilei dupa ce criza financiara din toamna a determinat multe persoane sa isi retraga banii.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Ruth, sotia lui Madoff, a spus ca este "rusinata" si ca se simte "tradata si confuza".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: