Ruxandra Cleciu: Proiectele imobiliare inghetate vor fi reluate poate peste doi ani

Data publicarii: 15-07-2009 | Imobiliare

Managerul companiei imobiliare Neocasa si fost presedinte al ARAI, Ruxandra Cleciu, spune ca relansarea pietei imobiliare depinde de dobanzile practicate de banci.

Va ajuta programul "Prima casa" piata imobiliara?
 
Este un program care stabilizeaza preturile pe un anumit segment: garsoniere si apartamente cu doua camere in blocurile vechi. Sunt convinsa ca vor intra multi cumparatori pe acest program. Dobanda e atractiva, comparativ cu celelalte credite. Cerere va fi, iar daca aceasta va stabiliza segmentul apartamentelor de pana in 80.000 de euro, o astfel de stabilizare va genera o unda care va stabiliza si celelalte segmente ale pietei.
 
Spun apartamente de pana in 80.000 de euro, chiar daca limita programului este de 60.000 de euro, pentru ca sunt oameni care au ceva bani, pentru ca voiau sa cumpere o locuinta, dar au decis sa mai astepte.

In circa sase luni, piata va fi stabilizata, asta daca nu vor avea un alt soc: bancar, economic sau de alta natura. Preturile au scazut la un nivel rezonabil. Daca programul a avut ca intentie revigorarea pietei constructiilor, pe partea de proiecte noi e mai complicat. De ce nu au insotit aceasta masura de TVA 0, cum a existat acum ceva timp scutirea de TVA pentru locuinte noi? In limita impusa prin "Prima casa" exista apartamente noi in proiecte de langa Bucuresti sau in proiectele din cartiere, dar maxim locuinte cu doua camere.
 
Si-a mai revenit piata imobiliara comparativ cu anul trecut?
 
Se fac tranzactii, dar nu intr-un mod spectaculos. Oricum, s-a mai dezghetat piata in ultimele doua luni. Ne-a lovit unda de soc in octombrie. S-au incheiat in intervalul octombrie-decembrie tranzactiile stabilite in vara, pentru ca o tranzactie poate dura patru luni din momentul in care a venit cumparatorul. S-au terminat aceste tranzactii si din ianuarie nu s-a mai incheiat nimic, pentru ca in octombrie-decembrie nu au mai fost negocieri. Astfel ca primele patru luni ale acestui an au suferit din cauza ultimului trimestru de anul trecut. Din martie au inceput din nou sa vina cumparatorii. Preturile scazusera, iar proprietarii erau dispusi la negocieri. Volumul este mult mai scazut decat in 2008, sub jumatate.
 
Cand isi va reveni piata imobiliara?
 
Piata imobiliara isi va reveni cand vor fi credite cu dobanzi rezonabile. Pentru un client este important in ce conditii ramburseaza creditul. Am facut un exercitiu pe conso.ro pentru un credit de 100.000 de euro si trebuia sa dau in 30 de ani 300.000 de euro. Afara dobanzile sunt de 3-4%. La noi prima presiune care trebuie sa se faca este scaderea dobanzilor. Pentru aceasta, statul nu ar trebui sa mai dea dobanda pe care o da in prezent la titlurile de stat, pentru ca bancile considera ca daca dau la stat creditul cu o dobanda, atunci dobanda la particular va fi si mai mare.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: