Finantele au ajuns sa se imprumute zilnic de la bancheri in mijlocul verii

Data publicarii: 15-07-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor a ajuns sa se imprumute agresiv pe termen de doar cateva zile ca la inceput de an cand nu sunt incasari la buget, pentru a acoperi necesarul de lichiditati. Trezoreria a atras ieri 1,55 mld. lei prin depozite cu scadenta la trei zile, dupa ce vinerea trecuta a luat 750 mil. lei prin depozite la cinci zile, randamentul mediu acordat fiind usor peste 9% pe an.

In plus, a vandut luni certificate de trezorerie cu scadenta la trei luni de 2,75 mld. lei, cu 37,5% peste valoarea programata. Ministerul Finantelor se imprumuta de la banci prin trei categorii de instrumente financiare, respectiv certificate de trezorerie si obligatiuni - folosite in mod uzual, si depozite pe termene foarte scurte, de cateva zile - in situatii exceptionale.

"Finantele se confrunta cu scaderea veniturilor peste asteptari. In conditiile in care o mare parte din cheltuielile bugetare sunt nediscretionare, sunt nevoite sa atraga sume care sa acopere aceasta diferenta", a comentat Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica. In conditiile in care mare parte din imprumuturi sunt pe termen scurt, acestea trebuie "rostogolite" pana in momentul in care veniturile la buget vor incepe sa creasca, a explicat Lungu.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: