Raiffeisen International primeste o infuzie de 1,25 miliarde euro de la banca-mama

Data publicarii: 15-07-2009 | International

Raiffeisen International, divizia pentru afacerile din estul Europei a grupului austriac Raiffeisen, primeste o infuzie de capital de 1,25 miliarde euro de la banca-mama, pentru a-si mari solvabilitatea, in contextul cresterii creditelor neperformante pe pietele pe care opereaza, potrivit Reuters.

Raiffeisen International estea doilea creditor din Europa Centrala si de Est, dupa Unicredit, iar banca sa mama, Raiffeisen Zentralbank österreich AG (RZB), este a treia banca din Austria dupa active si detine 70% din capitalul Raiffeisen International.

Capitalul suplimentar de care va beneficia Raiffeisen International de la RZB nu va dilua participatiile actionarilor minoritari, in conditiile in care 600 milioane euro reprezinta drepturi de participare ce nu confera drept de vot - similare actiunilor preferentiale -, iar 650 milioane euro vin sub forma de capital hibrid (datorie ce intra in componenta fondurilor proprii de rangul 1), a anuntat miercuri banca.

Raiffeisen International detine a doua banca din Ucraina si cea mai mare banca cu proprietar strain din Rusia, dar are operatiuni pe multe din pietele est-europene, inclusiv in Romania, unde detine a patra banca dupa active, Raiffeisen Bank Romania, si o banca pentru locuinte.

In contextul in care toate aceste economii se confrunta cu o recesiune severa, Raiffeisen International a inregistrat o crestere de aproape cinci ori a provizioanelor in primul trimestru, pe fondul majorarii creditelor neperformante mai ales in Ucraina, Rusia si Ungaria. De asemenea, profitul net al holdingului a scazut cu 78% in perioada ianuarie-martie, pana la 56 milioane euro.

Directorul executiv al Raiffeisen International, Herbert Stepic, a declarat ca se asteapta ca imprumuturile neperformante sa creasca in estul Europei pana la jumatatea anului viitor si sa ramana la un nivel ridicat pana in 2011.

Infuzia de capital de la RZB va majora rata fondurilor proprii de rangul 1 (Tier 1), o masura cheie a soliditatii financiare pentru banci,  pana la 9,5%, de la 7,7%, calculat pe baza activelor detinute la finalul primului trimestru, potrivit lui Stepic.

Fondul Monetar International si OCDE au avertizat deja ca bancile austriece ar putea sa aiba nevoie de majorari de capital, pentru siguranta, in contextul in care Austria si economiile emergente est-europene se confrunta cu o situatie dificila.

Raiffeisen International va plati pentru capitalul atras o dobanda anuala de 10%, banii urmand sa intre in cateva saptamani. Ambele forme de capital sub care s-a facut infuzia de la RZB nu sunt convertibile in actiuni, a precizat Raiffeisen.

RZB a primit la randul ei o infuzie de capital de 2,5 miliarde euro in prima parte a acestui an, din care 1,75 miliarde euro de la statul austriac.

Raiffeisen International nu poate primi direct infuzii de capital din pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, deoarece este o companie de tip holding, fara licenta bancara.

Raiffeisen International isi va anunta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru in 13 august.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: