Banca Feroviara, GarantiBank si banca lui Manda ar putea primi autorizatiile in 4 august

Data publicarii: 20-07-2009 | Finante-Banci

Banca Feroviara, investitia de la zero ce apartine omului de afaceri Valer Blidar, GarantiBank - in prezent, sucursala - si institutia de credit pe care o va controla Horia Manda ar putea primi verde pentru functionare de la Banca Nationala a Romaniei, in sedinta din 4 august.

"Consiliul de Administratie al BNR va decide, in sedinta din 4 august, acordarea autorizatiilor celor trei banci. Intre timp, se analizeaza bilanturile actionarilor la 31 ianuarie 2008", a explicat pentru Business Standard o sursa din banca centrala motivul pentru care nu s-a decis acordarea autorizatiilor in sedinta de joia trecuta.

Anul 2009 s-ar putea dovedi cel mai efervescent an al crizei, din punctul de vedere al miscarilor in sistemul bancar local, in conditiile in care banca centrala are deja in analiza acordarea a trei autorizatii de functionare, vanzarea RBS Romania aproape a intrat in linie dreapta, iar Citibank Romania s-a transformat in sucursala de la inceputului anului. In cazul in care BNR ar da unda verde cererilor actionarilor, numarul bancilor care ar activa in sistem, la finele anului, ar fi de 45.

Petre Tulin va prelua conducerea noii banci, pe care urmeaza sa o controleze Valer Blidar, omul de afaceri care detine Astra Vagoane Calatori Arad. Banca va fi una de tip universal, iar in actionariat ar urma sa intre, dupa primirea autorizatiei, investitori elvetieni. Petre Tulin, presedintele BCR Banca pentru Locuinte, care a inaintat recent cererea de incetare a raporturilor de munca in cadrul BCR BpL, a condus anterior HVB Banca pentru Locuinte, dupa ce ocupase functia de director al Directiei de Reglementare si Autorizare din Banca Nationala a Romaniei. O alta institutie de credit urmeaza sa apara, dupa transformarea unui IFN in banca. Bogdan Merfea, CEO al Raiffeisen Kosovo, este omul pe care Horia Manda, seful companiei ce administreaza fondurile de investitii RAEF si BAF, intentioneaza sa-l puna presedinte peste banca rezultata in urma obtinerii de catre Capa Finance IFN a licentei de la BNR.

Grupul Dogus si GE Money asteapta de la BNR licenta de functionare pentru institutia de credit GE GarantiBank. GarantiBank functioneaza in prezent ca sucursala in Romania, supunandu-se reglementarilor olandeze, in timp ce GE Money activeaza pe piata financiara locala ca o institutie financiara nebancara. Capitalul necesar pentru constituirea unei banci este de 37 mil. lei, adica aproape 9 mil. euro.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: