Cursul de schimb, perspective sumbre: 1 euro ar putea ajunge la 4,8 lei

Data publicarii: 20-07-2009 | Finante-Banci

Perspectivele economice mai putin imbucuratoare vor pune presiune asupra cursului de schimb. Deficitul bugetar mare si scaderea PIB vor deprecia leul la final de an. Doar reducerea diferentei dintre importuri si exporturi ar putea intari leul, dar asta pe termen mediu.

Dupa o depreciere semnificativa in primele luni ale lui 2009, pana la un nivel maxim de 4,3119 lei/euro la 16 februarie, leul s-a apreciat usor in lunile de primavara, iar din iunie s-a stabilizat la 4,2 - 4,23 lei/euro.

Evolutia din ultima perioada a fost determinata de cresterea optimismului pe pietele internationale, unde tot mai multe voci sustin o imbunatatire a indicatorilor financiari globali. Si totusi, cat va reusi climatul extern sa sprijine stabilitatea leului in raport cu euro, in conditiile in care o parte din fundamentele economice sunt inca subrede?

Cei mai multi dintre analistii financiari estimeaza o scumpire a euro pana la finele acestui an pe fondul perspectivelor tot mai sumbre privind economia romaneasca.

4,1 lei/euro

Optimisti, analistii Citi anticipeaza ca leul se va aprecia pana la 4,1 lei/euro la finele acestui an, pe fondul implicarii bancii centrale pentru reducerea fluctuatiilor de pe piata valutara, a cadrului macroeconomic mai stabil si a ajustarii deficitului extern.

Si economistii Raiffeisen Bank se asteapta la o usoara apreciere a leului: 4,2 lei/euro la sfarsitul lui septembrie, 4,1 lei/euro in decembrie 2009 si 4 lei/euro in martie 2010.

4,3 lei/euro

Catalina Molnar, senior economist la Royal Bank of Scotland (RBS), considera ca exista riscul ca, la finele lui 2009, cursul de schimb sa ajunga la 4,3 lei/euro sau chiar mai sus.

"Ma astept ca presiunile pe curs sa creasca si mai mult in ultima parte a anului, avand ca riscuri principale deficitul bugetar ridicat, perspectivele economice privind scaderea PIB si relaxarea politicii BNR, de care avem nevoie (n. red. - pentru iefinirea creditelor), dar care ar putea favoriza deprecierea leului", a spus Molnar.

Ea crede ca singurul factor ce ar putea determina o apreciere a monedei nationale pe termen lung este reducerea deficitului de cont curent, intrucat astfel se diminueaza datoriile din viitor si, implicit, cererea de valuta.

4,5 lei/euro

Mai pesimisti, economistii ING Bank se asteapta la o depreciere pana la 4,35 lei/euro pana in septembrie si la 4,5 lei/euro la sfarsitul anului. "Ne temem ca o alta perioada de depreciere a leului este dificil de evitat in contextul in care indicatorii fundamentali, cu exceptia deficitului de cont curent, se inrautatesc", sunt de parere economistii bancii.

Ei spun ca leul se va aprecia doar dupa ce economia va arata semne de redresare si daca masurile aspre de corectare a dezechilibrului fiscal (incasari mai mici la bugetul de stat si cheltuieli mari) sunt adoptate si dau rezultate. Acest lucru este asteptat in a doua jumatate a lui 2009.

4,8 lei/euro

Omul de afaceri Dinu Patriciu se asteapta la un curs de schimb de 4,7-4,8 lei/euro spre final de an.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: