Cat vor plati bancile, la finele anului, pentru fiecare leu depus

Data publicarii: 21-07-2009 | Finante-Banci

Bancherii ar putea aseza dobanzile pentru depozitele in lei la nivelul de 7-8% pe an, pana la finele anului, adica un randament mai mic de jumatate fata de cat ofereau in luna februarie, estimeaza analistii financiari. Unii experti ai pietei financiare sustin ca acesta ar fi pragul maximal pe care l-ar mai plati bancile, mai ales ca, in paralel, si creditele se ieftinesc.

Bancile au ajustat treptat nivelul dobanzilor oferite la depozitele in lei si in euro, in acest moment fiind dobanzi in piata, la depozitele in moneda nationala, de peste 12% pe an, in unele cazuri, dar si de putin peste 6% pe an. Un nivel destul de redus, daca il comparam cu dobanzile uriase pe care erau dispuse bancile sa le plateasca, in prima parte a anului, pentru a atrage cat mai multi bani. Bancile plateau populatiei, in februarie, o dobanda medie de 16,44% pe an la depozitele cu scadenta intre o luna si trei luni, in timp ce depozitele la termen ale companiilor nefinanciare erau remunerate cu 18,82% in luna martie.

Analistii iau in calcul reduceri treptate ale dobanzii de politica monetara, de la nivelul actual de 9%, cu pana la un punct procentual, adica pana la nivelul de 8% la finele anului. "Dobanzile la depozitele in lei se vor alinia la nivelul de 7-8% la finele anului, insa vor exista in continuare promotii, pentru a incuraja economisirea. Depozitele constituite in banci vor creste in continuare, iar saltul acestora va depasi avansul creditarii", a declarat Lucian Anghel, economist-sef al BCR. Cea mai mare banca din piata, BCR, plateste populatiei o dobanda fixa promotionala de 12,50% pe an pentru un depozit in lei cu scadenta la 12 luni si de 4,75% la unul in euro cu scadenta la sase luni. Pentru anul acesta, expertii pietei financiare anticipeaza o crestere de 10% a volumului depozitelor populatiei si companiilor, in timp ce avansul creditarii se va apropia de zero. "Prognoza pentru nivelul dobanzii-cheie este de 8% pentru finele anului. Dobanda la depozite ar trebui sa fie sub 8%, in conditiile in care si inflatia este in scadere. Probabil ca mai toate bancile vor oferi dobanzi maximale de 7-8%. Cresterea depozitelor ar putea fi de 9-10% in 2009", considera Ionut Dumitru, analist-sef la Raiffeisen Bank.

BRD, a doua banca din piata in functie de active, ofera populatiei dobanzi la depozitele in lei intre 11% si 11,25% pentru sume de peste 1.000 de lei. Avantajul la un astfel de depozit consta in faptul ca dobanda este fixa. In schimb, pentru un depozit cu plata dobanzii lunar, banca ofera un randament de 6,2% pe an. Castigul la dobanda este influentat de marirea transei valorice, bancile remunerand suplimentar economiile peste anumite praguri. Spre exemplu, un client BCR care are un depozit de pana la 5.000 de lei primeste o dobanda de 9,5%, in timp ce pentru un depozit de peste 10.000 de lei, randamentul este de 10% pe an. Daca, pana mai ieri, saltul dobanzilor, cu mult peste nivelul oferit de piata, era apanajul bancilor grecesti, in prezent, si acestea au ajustat nivelul randamentelor oferite clientelei. Spre exemplu, dobanzile de la Alpha Bank la depozitele in lei au fost asezate, treptat, pe un palier intre 9,75% si 11,25%.

Depozitele cu dobanda variabila nu sunt avantajoase in acest moment, de vreme ce dobanzile, inclusiv cea de politica monetara, sunt in scadere. La BCR, dobanda variabila la un depozit in lei este intre 7% si 8,5% pe an.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: