Andronescu: Toate diplomele de la Spiru Haret sunt valabile pana la clarificarea situatiei

Data publicarii: 21-07-2009 | Actualitate

Toate diplomele de la Universitatea "Spiru Haret" sunt valabile pana la clarificarea situatiei, insa controlul la aceasta institutie de invatamant inainteaza foarte greu, din cauza lipsei de disponibilitate a celor de acolo, a declarat, marti, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

"Echipa de control nu a avut acces la toate documentele scolare, toti studentii inscrisi la diferite centre si forme de invatamant sunt cuprinsi in aceeasi baza de date si, deocamdata, nu avem datele necesare pentru a putea separa formele de studii legale, de cele nelegale. Situatia celor la care se necesita revalidarea diplomelor va fi clarificata printr-un act normativ", a spus ministrul Educatiei, care, de aceasta data, nu a mai facut nicio referire la faptul ca validarea diplomelor ar urma sa fie facuta dupa repetarea examenelor de licenta.

Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, in ultimii sapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numarul documentelor cerute crescand in fiecare an, de la 5.700 in 2003, la nu mai putin de 56.000 anul acesta. Numarul diplomelor ilegale, estimat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".

Andronescu a precizat, in schimb, ca Universitatea "Spiru Haret" a acordat ilegal 92 de titluri universitare de conferentiar si profesor, prin semnatura rectorului institutiei, desi era necesar avizul Consiliului National de Atestare a Titlurilor Universitare.

"Ministerul nu se implica in niciun fel de jocuri de interese. Ne uitam cu acelasi interes si la invatamantul de stat, si la cel privat, pentru ca vrem calitate de la amandoua", a mai spus ministrul Educatiei, in replica la afirmatiile de marti ale presedintelui Traian Basescu.

Seful statului a declarat marti, in legatura cu situatia Universitatii "Spiru Haret", ca pare a se fi luat decizia de a se da dreptate sindicatelor in detrimentul sistemului privat, care este astfel discreditat, si ca si sistemul de stat sufera cam de aceleasi "hibe".

"In momentul de fata este un blocaj pe doua paliere, este o lupta intre cei care vor sa diminueze invatamantul privat pentru ca painea si cutitul se afla in mana celor de la stat, sindicate si oameni politici. Iar pe de alta parte, este o lupta pentru blocarea procesului de modernizare a sistemului de educatie dusa in tandem de sindicate, lideri de sindicat si Ministerul Educatiei. Se pare ca s-a luat decizia sa se dea dreptate sindicatelor pentru discreditarea sistemului privat. Dar vreau sa stiti ca aceleasi hibe pe care le are sistemul privat le are si sistemul de stat, poate intr-o masura mai mica, dar la fel", a afirmat Basescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: