Nita: Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusa de la inceputul anului viitor

Data publicarii: 22-07-2009 | Finante-Banci

Neimpozitarea profitului reinvestit ar putea fi introdusa, de la inceputul anului viitor, fiind luata in calcul data de 1 ianuarie 2010, a declarat miercuri ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri, Constantin Nita.

"Pentru neimpozitarea profitului reinvestit trebuie modificat codul fiscal, iar in acest an, acest lucru nu mai este posibil. Poate fi luat in calcul de la 1 ianuarie 2010", a spus Nita.

Acesta a declarat ca, in acest an, se astepta la o crestere economica de -6%. Legat de impozitul minim, ministrul Nita a mai precizat ca PSD a prezentat colegilor din coalitie un program de masuri anticriza, printre care se regaseste si eliminarea impozitului minim.

Constantin Nita a declarat recent ca promovarea legii cu privire la scutirea de impozit pe profitul reinvestit face parte din masurile prioritare ale institutiei.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat recent ca masura privind neimpozitarea profitului reinvestit, care va fi introdusa in noul Cod Fiscal, va fi aplicata incepand cu 2010.

Potrivit presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, adoptarea legii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar amplifica investitiile a cel putin 30 la suta dintre IMM-urile din Romania. Potrivit acestuia, intrarea in vigoare a legii amintite ar avea ca prim efect compensarea diminuarii nivelului de creditare, care a scazut considerabil in a doua parte a anului 2008.

De asemenea, Nicolescu a precizat ca scutirea impozitului pe profitul reinvestit va determina, pe langa crearea de noi locuri de munca, infiintarea de noi IMM-uri si stimularea apetitului investitional la firmele care nu o faceau pana in momentul de fata. 

Totodata, potrivit lui Nicolescu, scutirea de impozit a profitului reinvestit va contribui semnificativ la cresterea bugetului de stat.
 
Boc: Masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie corelata cu incasarile la bugetul de stat
 
Masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie corelata cu incasarile la bugetul de stat, avand in vedere constrangerile generate prin declansarea procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei, a declarat miercuri premierul Emil Boc.

"Speram ca, in cadrul discutiilor cu FMI si CE, sa putem pune in practica neimpozitarea profitului reinvestit. Este una dintre cele mai importante masuri pe care le avem in vedere pentru sprijinirea mediului de afaceri si pe care am fi dorit sa o aplicam inca din luna mai sau din aprilie, insa ea trebuie corelata cu celelalte masuri si incasari la bugetul de stat, pentru ca suntem in niste constrangeri macroeconomice determinate de faptul ca CE a declansat impotriva Romaniei procedura de deficit excesiv", a declarat Boc.

Premierul Emil Boc a anuntat la finele lunii iunie ca Executivul vrea sa discute cu FMI si CE despre intentia autoritatilor de la Bucuresti privind neimpozitarea profitului reinvestit, pentru ca aplicarea acestei masuri sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, in cadrul aranjamentului de finantare de 20 miliarde euro cu institutiile internationale, sa mentina in acest an deficitul bugetar la cel mult 4,6% din PIB, dupa standardele romanesti, sau 5,1% din PIB, dupa standardul european ESA 95.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat marti seara, la The Money Channel, ca se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la aproximativ 7% din produsul intern brut pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%. Estimarea ministrului Economiei este usor mai optimista decat cea prezentata saptamana trecuta de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care declara, in 15 iulie, ca economia Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%. Guvernul lua in calcul, dupa rectificarea bugetara din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB si o contractie economica de 4% in acest an.

NewsIn