Abilitatile economice ale lui Obama sunt apreciate in Europa si Asia, mai putin in SUA

Data publicarii: 23-07-2009 | International

Increderea investitorilor si analistilor in abilitatile economice ale presedintelui american Barack Obama este foarte ridicata in Europa si Asia, insa pe plan intern, increderea este in continuare relativ redusa, reiese dintr-un sondaj realizat de Bloomberg.

Sondajul trimestrial realizat de Bloomberg printre investitori financiari si analisti arata ca atitudinile legate de noul presedinte american sunt majoritar pozitive in Europa si Asia si relativ negative in Statele Unite ale Americii.

In Europa si Asia, 87% dintre cei chestionati spun ca au incredere in abilitatile economice ale presedintelui american, fata de doar 49% in SUA, conform Bloomberg.

Imaginea lui Barack Obama in randul investitorilor si analistilor americani este si mai slaba atunci cand este vorba de probleme economice, doar un sfert dintre cei chestionati evaluand politicile economice ale acestuia drept "bune" sau "excelente", in timp ce in Europa si Asia raportul se apropie de 50%.

Imaginea foarte buna a lui Obama in afara SUA, dupa ocuparea functiei de presedinte de doar cinci luni, are legatura cu atitudinile legate de predecesorul acestuia, George W. Bush.

In Europa si Asia, mai mult de patru din cinci dintre persoanele chestionate l-au ales pe Obama in fata lui Bush in ceea ce priveste abilitatile economice, in timp ce in SUA, investitorii l-au ales pe Bush, in proportie de 43%, Obama obtinand doar 41%.

Obama, cu ocazia unei conferinte de presa de miercuri, a detaliat masurile luate pentru stabilizarea institutiilor financiare si pietei imobiliare.

"Am reusit sa scoatem economia din prapastie", a declarat Obama.

Investitorii au beneficiat de o perioada buna de la inaugurarea lui Obama, cele mai pronuntate castiguri fiind realizate in Asia, unde indicele MSCI Asia Pacific a urcat cu 28%, in timp ce in SUA, indicele S&P 500 a urcat cu 19%.

Investitorii europeni, chiar daca au mai multa incredere in abilitatile economice ale presedintelui american, au beneficiat de o crestere de doar 14% a indicelui Eurostoxx 50 de la inceputul anului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: