Volkswagen intentioneaza sa preia operatiunile auto ale Porsche si sa fuzioneze cele doua companii

Data publicarii: 23-07-2009 | International

Constructorul auto german Volkswagen a anuntat joi ca prevede preluarea treptata a operatiunilor actionarului majoritar Porsche, si fuzionarea celor doua grupuri, relateaza AFP.

Consiliul de supraveghere Volkswagen, reunit la Stuttgart, in sud-vestul Germaniei, a aprobat crearea unui grup integrat alaturi de Porsche, potrivit unui comunicat al companiei. Porsche aprobase deja proiectul in cursul zilei de joi.

"Grupul auto integrat urmeaza sa ia fiinta prin preluarea treptata de participatii in cadrul Porsche si prin fuziunea totala dintre Porsche SE si Volkswagen AG", a anuntat principalul constructor european de autoturisme.

In cadrul operatiunii, Qatarul va prelua o participatie de 17% in cadrul Volkswagen, a anuntat directorul executiv al companiei, Martin Winterkorn. Emiratul Qatar urmeaza sa preia si o participatie in cadrul Porsche, care va efectua o majorare de capital de cel putin 5 miliarde euro.

Porsche, care detine 51% din Volkswagen, nu a oferit detalii legate de majorarea de capital anuntata, prin care spera sa obtina lichiditati prin care sa plateasca o parte din datoriile de 10 miliarde euro.

Toate detaliile operatiunii urmeaza sa fie prezentate in cadrul unei reuniuni a consiliului de supraveghere din 13 august, a mai anuntat Winterkorn.

De mai multe luni, fuziunea dintre Porsche si Volkswagen reprezinta un subiect de disputa majora intre cele doua grupuri din cadrul familiei Porsche-Piech, ce controleaza Porsche in proportie de 100%.

Initial Porsche ar fi trebuit sa preia controlul grupului Volkswagen prin achizitia a 75% din capitalul companiei, insa, in luna mai, Porsche a fost nevoit sa isi recunoasca esecul, pe fondul crizei financiare si a scaderii vanzarilor de automobile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: