Finantele isi mentin planul de a efectua o noua emisiune de eurobonduri in toamna

Data publicarii: 23-07-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice vrea in continuare sa emita eurobonduri pe piata externa in luna septembrie, in conditiile in care prima de risc (CDS) a Romaniei va ramane la nivelul din prezent, respectiv la circa 300 de puncte de baza, a declarat secretarul de stat, Bogdan Dragoi.

"Ministerul de Finante se poate folosi de mai multe instrumente, printre care si emisiunea de eurobonduri, atat pe piata externa cat si pe cea interna. Suntem in continuare interesati de o emisiune in luna septembrie, insa trebuie luati in calcul mai multi factori, cum ar fi CDS-urile, care au scazut in ultima perioada fata de inceputul anului" a mai comentat reprezentantul MFP.

El a adaugat ca pregatirea unei emisiuni dureaza aproximativ doua luni, iar MFP nu si-ar fi permis sa faca aceasta operatiune pana la inceputul verii, deoarece prima de risc a Romaniei se afla la un nivel prea inalt.

"Vom incerca prin emisiunea de eurobonduri sa prelungim maturitatea imprumuturilor, luand in calcul ca la inceputul anului Ministerul Finantelor se imprumuta pe termen foarte scurt", a explicat Dragoi.

Reprezentantul MFP a completat ca suma astfel imprumutata de stat depinde de potentialii creditori si de nivelul CDS, "dar nevoia de finatare a statului este aceeasi".

La inceputul lunii iunie, Dragoi a declarat ca Romania ar putea efectua, in ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea intre 5 si 10 ani.

Romania a mai lansat in iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, vanzand titluri in valoare de 750 milioane euro.

Pe de alta parte, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate, prezinta avantajul ca este mai ieftin.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: