Programul Prima Casa a aparut prima data in anul 2000, in Australia

Data publicarii: 24-07-2009 | Finante-Banci

Programul "Prima Casa" nu a fost inventat de autoritatile romane. Modelul se aplica deja in tari precum Australia sau Statele Unite ale Americii. Programul difera de la o tara la alta, dar are in comun sprijinirea populatiei sa isi achizitioneze propria locuinta.

Programul Prima Casa a fost implementat prima data in lume in vara anului 2000, in Australia. Cetatenii primesc o subventie de pana la 7.000 de dolari. Cumparatorul trebuie sa fie o persoana fizica, cu varsta peste 18 ani, care nu a detinut niciodata o casa.

In America statul lucreaza direct cu clientul, acoperind o parte din costul casei cumparate. Astfel, clientul primeste o parte din costul locuintei dupa depunerea declaratiei de venituri. Se pot inscrie in program cei care cumpara o casa pana la 1 decembrie 2009, cei care nu au avut in ultimii 3 ani o proprietate si familistii care nu castiga mai mult de 170.000 de dolari pe an. Pretul locuintei nu trebuie sa depaseasca 80.000 de dolari.

In Romania, statul garanteaza creditul pentru prima casa, in limita a 57.000 de euro. Ca si cetatenii celorlalte state, romanii trebuie sa nu fi detinut o lucuinta si sa dispuna de un avans minim de 5% din valoarea creditului.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: