Banca Transilvania plateste dobanzi la depozite mai mici cu pana la 1,25 puncte procentuale

Data publicarii: 27-07-2009 | Finante-Banci

Banca Transilvania a redus dobanzile platite la economiile atrase cu pana la 1,25 puncte procentuale, noile dobanzi practicate de banca fiind intre 8% si 12% pe an pentru depozitele in lei si de cel mult 5,5% pe an la economiile in valuta, a anuntat banca.

Astfel, in cazul depozitelor la termen in moneda nationala, Banca Transilvania plateste dobanzi anuale intre 11% si 11,5%, in functie de perioada de constituire.

Dobanda practicata la depozitele pe produse specifice variaza intre 8% pe an, pentru contul de economii destinat companiilor cu sume de pana la 5 milioane lei, si 12% pe an, pentru Depozitul pe 210 zile.

La depozitele la termen in moneda europeana, dobanzile sunt cuprinse in intervalul 4 -4,25%, in functie de maturitate, in timp ce dobanda practicata la depozitele pe produse specifice variaza intre 3% si 5,5%, cu exceptia Contului Marit pentru populatie, la sume de pana la 1.000 euro, pentru care Banca Transilvania plateste dobanzi de 0,10% pe an.

In acelasi timp, banca a scazut si dobanzile la depozitele la termen in dolari, in prezent situandu-se intre 2,25% si 3,25% pe an, in functie de perioada economisirii.

Banca Transilvania percepe un comision pentru deschiderea de cont de 3 lei pentru populatie, 5 lei pentru organizatiile non-profit si de 10 lei pentru persoane juridice.

Pentru constituirea unui depozit in lei sau in valuta, banca nu percepe niciun comision suplimentar, precum nici pentru depunerile de numerar.

In acelasi timp, banca percepe un comision de 0,4%, dar nu mai putin de 2,5 lei, pentru populatie si de 0,55% pentru companii pentru ridicarile de numerar in lei, in timp ce ridicarile de numerar in valuta se comisioneaza cu 0,4%, dar nu mai putin de 1 euro, pentru populatie si cu 0,5%, dar cel putin 3 euro, pentru companii.

In cazul lichidarii depozitului inainte de termen, banca acorda dobanda la vedere pe perioada mentinerii banilor, mai arata comunicatul.
 
Fitch confirma ratingul 'BB-' pentru Banca Transilvania, cu perspectiva stabila
 
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul 'BB-' pentru credite pe termen lung in moneda straina al bancii Banca Transilvania S.A., cu perspectiva stabila, precum si ratingul individual 'D', conform unui comunicat emis de Fitch.

Agentia a mai confirmat si ratingul 'B' pentru credite pe termen scurt in valuta precum si ratingul de suport '3'.

Ratingul creditelor pe termen lung in valuta este determinat de puterea financiara a bancii. Ratingul individual reflecta problemele din ce in ce mai mari ale calitatii activelor si eficienta redusa, care afecteaza negativ profitabilitatea.

Situatia este echilibrata de reteaua mult mai buna la nivel national, de portofoliul de credite si de sursele de finantare diversificate.

Profitabilitatea este afectata de costurile mai ridicate de finantare, in timp ce controlul costurilor si veniturile din taxe si comisioane compenseaza partial scaderea profitului operational.

Calitatea activelor se deterioreaza ca urmare a inrautatirii mediului operational, iar Fitch considera ca politica BT de concentrare asupra Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) ridica posibile probleme pentru calitatea activelor.

BT este finantata in principal de depozitele diversificate ale clientilor si nu depinde de finantarea de ansamblu, asa cum arata raportul credite/depozite destul de mic, de 84% la sfarsitul primului trimestru, in contextul in care media din sectorul bancar romanesc este de 150%.

Ca si in cazul altor banci romanesti, nivelul de lichiditate este confortabil, datorita masurilor stricte de reglementare.

In ciuda absentei unui investitor strain semnificativ, BT a reusit sa stranga capitalul necesar pentru sustinerea cresterii incepand din 2002. 

Grupul Financiar Banca Transilvania s-a format in 2003, principala sa componenta fiind Banca Transilvania, alaturi de care mai figureaza BT Asset Management SAI SA, BT Direct, BT Leasing, BT Securities, Compania de Factoring, BT Finop Leasing si Medicredit. Acestea ofera servicii bancare, de administrare a investitiilor, finantare a consumatorilor, leasing si tranzactii imobiliare.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului 2009 un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), in scadere dramatica - cu 98% - fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2008, in contextul crizei financiare si a provizioanelor mari alocate. In primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

Banca Transilvania are in prezent un capital social de 1,06 miliarde lei, divizat in 1,06 miliarde actiuni. Actionarul principal al companiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 14,98%.

NewsIn