Microsoft a acceptat folosirea si a altor browsere decat Internet Explorer pentru Windows

Data publicarii: 27-07-2009 | IT&C

Compania Microsoft a facut o concesie majora, vineri, acceptand folosirea , in viitor, in cadrul celebrului sau sistem de operare, Windows, si a altor browsere web precum Firefox, Opera sau Safari, in vederea rezolvarii litigiului cu Uniunea Europeana privind concurenta neloiala.

Comisia Europeana a anuntat printr-un comunicat, ca Microsoft a propus ca solutie pentru rezolvarea litigiului privind concurenta neloiala, instalarea  in cadrul noului sau sistem de operare, Windows 7, a unei ferestre care sa permita alegerea mai multor browsere.

Microsoft nu va instala aceste aplicatii concurente propriului browser, Internet Explorer, in mod automat, in urmatorul sau sistem de operare. Windows 7 doar va prezenta utilizatorilor mai multe browsere, oferindu-le posibilitatea de a si le instala singuri pe cele pe care doresc sa le foloseasca.

Producatorii de componente de calculator vor avea posibilitatea, datorita noului Windows, atat de a instala mai multe browsere concurente, pentru a se asigura ca ele vor aparea, in mod implicit, pe computere utilizatorilor, in momentul pornirii calculatorului, cat si dezactivarea browser-ului Internet Explorer.

Solutia prezentata, vineri, de gigantul american este mult diferita de cea propusa Comisiei Europene, la jumatatea lunii iunie, cand Microsoft spunea ca va comercializa sistemul de operare Windows 7 fara niciun browser. Propunerea facuta atunci a fost privita cu scepticism de Comisie.

Microsoft Corp dorea, la mijlocul lunii iunie, sa vanda in Europa noua versiune a sistemului de operare Windows fara browser-ul Internet Explorer, in contextul in care gigantul american a trebuit sa suporte in ultimele luni critici din partea autoritatilor europene privind tacticile antitrust.

In luna ianuarie, grupul american a fost acuzat ca a profitat de pozitia dominanta pe care o detine, in ceea ce priveste promovarea Internet Explorer. Microsoft s-a aparat, spunand ca browser-ul este parte integranta din sistemul de operare si nu ar trebui eliminat.

"Din cauza procesului in desfasurare, am decis sa oferim separat Internet Explorer, atat pentru producatorii de computere, cat si pentru utilizatori, in loc sa fie inclus in sistemul Windows 7", declara, in luna iunie, un oficial al companiei.

In prezent, autoritatile de la Bruxelles saluta cea mai recenta propunere a grupului Microsoft, care oferta utilizatorului intreaga putere de a-si alege browser-ul pe care doreste sa-l foloseasca.
 
Cu solutia comunicata vineri, Microsoft evita o noua condamnare pentru abuz prin pozitie dominanta. Cu aceast compromis  major, totul este pregatit pentru ca Windows 7 sa poata fi lansat, in cele mai bune conditii, pe 22 octombrie.
 
CE ar putea forta Microsoft sa includa alte browsere in cadrul sistemului de operare, lucru evitat pana acum de companie.

Concurenta browser-ului Internet Explorer este formata din Firefox (Mozilla), Chrome (a companiei Google),  Safari si Opera, a companiei norvegiene de software Opera Software.

Circa 60% din utilizatorii de internet folosesc Internet Explorer, in timp ce Firefox este utilizat de 30% dintre acestia. Browser-ul Opera este folosit de 4% dintre utiliztori.

Microsoft are o lunga istorie de dispute cu autoritatile de reglementare, iar in ultimii cinci ani a primit amenzi de peste 2 miliarde dolari, din partea Comisiei Europene.

Windows 7 va fi lansat in Romania si pe toate celelalte piete din lume in 22 octombrie.

NewsIn