Oprescu: Alpha Bank a dat primul credit prin Prima Casa si analizeaza cereri de 12 milioane euro

Data publicarii: 27-07-2009 | Finante-Banci

Alpha Bank a acordat primul credit ipotecar prin programul "Prima Casa", in valoare de 30.000 euro, si analizeaza in prezent cereri ce se ridica la 12 milioane euro, cota alocata bancii de FNGCIMM fiind de 68,4 milioane euro, a spus presedintele executiv al bancii, Sergiu Oprescu.

Primul imprumut aprobat de Alpha Bank prin programul "Prima Casa", in valoare de 30.000 euro, a fost acordat unei persoane cu varsta de pana in 30 de ani, care a cumparat o garsoniera in Bucuresti.

"In primele trei saptamani de la inceperea programului am avut solicitari de 12 milioane euro, cifra care creste in continuare. Trebuie sa luam insa in considerare ca perioada in care se incheie un contract de creditare, din momentul in care cineva vine la o banca si pana cand se trag respectivii bani, este cuprinsa intre doua saptamani si o luna", a declarat Oprescu.

El a mentionat totodata ca Alpha Bank ar putea solicita suplimentarea plafonului aprobat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), de 68,4 milioane euro, in cazul in care banca va continua sa primeasca cereri de credite dupa utilizarea sumei alocate.

"Initial, estimam ca vom utiliza sumele din plafon pana la finalul acestui an, dar s-ar putea chiar mai repede si este posibil sa cerem suplimentarea plafonului, in cazul in care unele banci nu vor folosi toti banii. Oricum, in prima faza, Alpha Bank ceruse un plafon de 100 milioane euro", a mai spus Oprescu.

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca guvernul va finanta Programul "Prima casa" si anul viitor, tot prin sistemul garantiilor guvernamentale, daca se va dovedi de mare succes anul acesta.

El a adaugat ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri pentru credite prin "Prima casa" la momentul in care a fost lansat programul, pe care urmeaza sa le puna in practica dupa procedurile bancare.

Pe de alta parte, Sergiu Oprescu a mentionat ca Alpha Bank a semnat conventia cu FNGCIMM fara a mai astepta modificarile aprobate ulterior de guvern, ca sa evite amanarea inceperii programului.

"Si noi am semnalat inadvertentele respective din prima forma a conventiei si le-am relatat Fondului, dar a fost mai importanta pornirea proiectului. In plus, odata ce am intrat in Prima Casa, daca se fac modificari, ele se aplica pentru toate bancile participante", a mai spus Oprescu.

De asemenea, el a precizat ca, in conditiile in care, in mod uzual, Alpha Bank primeste 40% din solicitarile de credite imobiliare din Bucuresti si restul din tara, "programul Prima Casa este mai generos pentru cei din provincie si, la o prima estimare, cred ca am primit mai multe cereri din alte orase in afara capitalei".

Pe de alta parte, presedintele Alpha Bank sustine ca "Prima Casa" ar putea fi "un pilon de stabilizare a pietei imobiliare, care avea nevoie de o injectie pe partea de cerere".

In cadrul programului guvernamental "Prima Casa" au depus initial oferte 20 de banci: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Ulterior, ING Bank a anuntat ca renunta sa mai participe la program si ca va lansa in aceasta vara un produs similar celor din "Prima Casa", in limita a 80.000 de euro pentru fiecare imprumut.

Plafonul stabilit de guvern pentru creditele date prin "Prima Casa" este de un miliard euro, iar fiecarei banci i-a fost alocata o limita a volumului imprumuturilor in sistem pro-rata, in functie de oferta depusa initial.

NewsIn