Atentie la plata cu cardul in strainatate! Comision de conversie valutara de pana la 2%

Data publicarii: 27-07-2009 | Finante-Banci

E comod, dar uneori poate sa fie extrem de costisitor. Este vorba de cardurile pe care multi romani cand pleaca in vacanta in afara tarii, prefera sa le foloseasca decat sa umble cu cash. E mai sigur, insa, calculati-va bine gesturile: fiecare plata este similara unui schimb valutar la case care percep comision.

In primul rand, daca plecati in vacanta si aveti de gand sa folositi cardul, interesati-va la banca despre toate costurile. Acestea pot fi uneori duble fata de Romania. In al doilea rand, tineti cont de un lucru: afara toate tranzactiile se transforma in schimburi valutare.

Daca folositi cardul in lei in afara tarii veti plati un comision de conversie valutara de pana la 2% din suma, la fiecare tranzactie. Doar cu un card in euro evitati aceasta taxa.

E bine sa aveti si cativa bani schimbati in moneda tarii respective. Mai ales in statele din afara Uniunii.

Daca mergeti cu un card in lei in Turcia, de exemplu, banca va transforma mai intai suma din lei in euro si abia apoi din euro in lira turceasca. Deci se vor face doua schimburi valutare si veti plati doua comisioane.

Folositi cardul de credit sau de debit doar la plati directe la comercianti. Si pastrati toate chitantele. Evitati cat puteti sa scoateti bani din bancomate. Comisioanele ajung pana la 3% din suma retrasa. Asta daca gasiti banca de la care aveti cardul. Daca retrageti de la oricare alta banca, taxele sunt si mai mari.

Daca platiti electronic la hotel, asigurati-va ca, la plecare, suma luata drept garantie la cazare va este deblocata de pe card.

Antena3