Statele Unite solicita numele a numai 10.000 titulari de conturi in cadrul UBS

Data publicarii: 27-07-2009 | International

Autoritatile americane solicita in prezent numele a doar 10.000 titulari de conturi in cadrul bancii elvetiene UBS, acuzate de frauda de catre Statele Unite, in locul celor 52.000 nume solicitate anterior, a anuntat presa elvetiana, citata de AFP.

Departamentul american de justitie cere numele tuturor clientilor ce au primit in Statele Unite vizita bancherilor elvetieni intre 2001 si 2007, ceea ce reprezinta circa 10.000 persoane, a anuntat cotidianul Sonntagszeitung, ce citeaza o sursa americana anonima.

In contextul in care procesul cu banca elvetiana a fost amanat pana pe 3 august, justitia americana va organiza miercuri o conferinta telefonica, pentru a discuta dosarul, potrivit Sonntagszeitung.

Potrivit fostului director financiar al diviziei de gestionare a averilor din cadrul UBS, Mark Branson, citat de cotidianul elvetian, UBS detinea in toamna lui 2008 circa 47.000 conturi offshore americane, dintre care jumatate depaseau cifra de 50.000 dolari.

Aceste conturi nu ar trebui sa intereseze justitia americana, ci cele aproximativ 20.000 conturi de valori mobiliare ce nu au fost declarate la fisc, precizeaza Sonntagszeitung.

Ministrul elvetian al afacerilor externe, Micheline Calmy-Rey, urmeaza sa se intalneasca vineri la Washington cu secretarul de stat american Hillary Clinton, pentru a discuta "toate subiectele bilaterale de actualitate", in contextul in care Elvetia incearca sa isi apere secretul bancar.

Oficialii SUA au dat in judecata UBS in 19 februarie, la o zi dupa ce banca a fost de acord sa plateasca 780 milioane dolari pentru a ocoli un proces in care a fost acuzata ca i-a sprijinit pe americanii bogati sa evite plata taxelor.

UBS a acceptat sa incalce regula secretului bancar si sa dea autoritatilor date privind 250 de conturi. Elvetia a avertizat ca cererea SUA privind cele 52.000 de conturi sunt o amenintare la suveranitatea sa si ar forta banca sa incalce legile ce protejeaza secretul bancar.

Ministerul elvetian de justitie a anuntat ca legislatia elvetiana impiedica grupul bancar UBS sa se conformeze cerintelor tribunalului american, care cere divulgarea de date confidentiale ale clientilor bancari.

NewsIn