Tarile UE ar putea permite SUA accesul temporar la date bancare, in contextul luptei antiteroriste

Data publicarii: 28-07-2009 | International

Ministrii europeni de externe, reuniti la Bruxelles, au mandatat luni presedintia suedeza a UE si CE sa negocieze un acord care permite SUA sa aiba in continuare acces la informatii bancare prin reteaua Swift, in contextul luptei antiteroriste, desi initiativa suscita temeri in Europa, potrivit AFP.

"Nu este vorba in niciun caz sa dam un cec in alb Statelor Unite, cum sustin unii critici", a declarat comisarul european pentru justitie, Jacques Barrot, care a precizat ca mandatul de negociere vizeaza "un acord temporar, cu durata de cateva luni".

"Statele Unite vor putea avea acces temporar la date considerate ca necesre, insa doar in urma verificarii legalitatii cererii lor si sub control judiciar strict", a asigurat Barrot.

Reteaua Swift, al carei sediu este la Bruxelles, opereaza fluxurile financiare ale aproape 8.000 de banci din lume si coopereaza cu SUA dupa atentatele din septembrie 2001, furnizand date in contextul luptei antiteroriste. Insa din octombrie, aceasta isi va transfera bancile de date, cu exceptia celor americane, in Olanda.

Fara un acord cu Washington-ul, aceasta reorganizare ar obliga SUA sa conteze doar pe bunavointa unor state UE pentru a avea la acces asupra informatiilor despre conturi europene. De aceea, este nevoie de negocierea unui acord tranzitoriu cu UE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: