Castig de 6.500.000 de euro din 15.000 de carduri clonate de un grup de romani

Data publicarii: 28-07-2009 | Actualitate

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut, ieri, in vederea extradarii in Olanda si Italia, 11 persoane, care faceau parte din doua retele a caror activitate principala era fraudarea de carduri bancare. Potrivit estimarilor, gruparea ar fi clonat 15.000 de carduri, prejudiciul ridicandu-se la suma de 6.500.000 de euro. Actiunea procurorilor a fost facuta la solicitarea autoritatilor judiciare din Olanda si Italia, care, la randul lor, au mai retinut, ieri, in cele doua tari, 25 de cetateni romani membri ai acelorasi retele. Potrivit sefului DIICOT, Codrut Olaru, printre persoanele retinute nu se regasesc nume cunoscute din lumea interlopa.

Un numar de 11 persoane, membre ale unei retele de falsificatori de carduri care actiona in strainatate, au fost retinute, ieri, in cadrul unei anchete derulate sub coordonarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Procurorii au facut, in cursul zilei de luni, 15 perchezitii domiciliare simultane in judetele Bacau, Galati si in Bucuresti, ca urmare a executarii cererii de asistenta judiciara internationala formulate de autoritatile judiciare din Italia. Potrivit estimarilor, gruparea ar fi clonat 15.000 de carduri, prejudiciul fiind de 6.500.000 de euro. Au fost retinute 11 persoane, pe numele carora sunt emise mandate de arestare europene sub acuzatiile de apartenenta la grup infractional organizat si comitere de infractiuni informatice.

Potrivit DIICOT, grupul infractional actioneaza din anul 2006 atat pe teritoriul Italiei, cat si al Romaniei si al altor state europene, procedand la obtinerea ilegala a codurilor de carti de credit/plata in cadrul centrelor comerciale situate pe teritoriul Italiei. Cardurile erau apoi utilizate fraudulos de catre membrii gruparii pentru operatiuni de cumparare in cadrul magazinelor sau pentru a efectua operatiuni de scoatere a banilor de la bancomatele ATM (aparate bancare automatizate).

Procurorii sustin, ca pe teritoriul romanesc se desfasura fabricarea aparatelor skimmer, care necesita studierea preliminara a aparatelor POS, sustrase si trimise in Romania, precum si studiul sistemelor de protejare a datelor citite prin intermediul password-ului, in asa fel incat cunoasterea datelor cartilor de credit sa poata fi disponibila doar subiectilor situati la nivelurile inalte ale organizatiei, prin introducerea password-ului doar de catre acestia. Urma faza de instalare a aparatelor skimmer, aceasta necesitand, de asemenea, aptitudini tehnice deosebite, care era facuta de catre subiecti carora le revenea sarcina localizarii in mod anticipat a magazinului unde urmau sa opereze.

Instalarea se realiza la ora de inchidere a magazinului ales anterior, prin intermediul infiltrarii unui asociat, autorul material al instalarii, dar care era ghidat pe parcursul activitatii de un "tehnician expert" care, aflandu-se departe de centrul comercial, actiona mentinand in mod permanent contactul telefonic cu primul. Recuperarea aparatelor skimmer instalate era, de obicei, realizata lunar de acelasi grup care facea instalarea. Faza imediat urmatoare, de recuperare a datelor continute de aparatele skimmer era, in schimb, realizata de catre subiecti situati in cadrul ierarhiei la un nivel imediat superior.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: