Credite de 9,5 mld. euro ajung la scadenta. Analistii: Bancile tin sa-si pastreze clientii

Data publicarii: 28-07-2009 | Finante-Banci

Peste 40% dintre creditele acordate de banci companiilor, in valoare de peste 40 miliarde lei (9,52 miliarde euro), ajung la scadenta la finele acestui an, dar bancherii spun ca este un risc redus sa nu se mai reinnoiasca liniile de finantare ale clientilor.

Potrivit unui raport BNR, firmele nu detin lichiditati pentru a rambursa integral liniile de credit contractate, in conditiile in care cash flow-ul operational al firmelor ar acoperi doar circa 40% din ratele de capital aferente acestui an.

"Cash flow-ul operational al firmelor are o valoare medie lunara de circa 2,5 miliarde lei si acopera doar aproximativ 40% din ratele de capital aferente anului 2009. Aceasta capacitate este distribuita asimetric pe parcursul anului curent, fiind mai mica in prima parte a anului, iar din luna august va depasi 50%", conform raportului bancii centrale.

BNR considera totusi ca riscul ca bancile sa nu mai reinnoiasca o parte importanta a creditelor este mic. Totodata, analistii spun ca bancile vor prefera sa-si mentina clientii existenti decat sa-i finanteze pe altii noi.

"In acest moment, bancile sunt interesate sa-si mentina clientii existenti, care au un trecut solid, decat sa finanteze clienti noi, care deruleaza proiecte noi. Banii in economie trebuie sa ajunga unde este nevoie de investitii profitabile. Unde sunt stopari de activitate nu este nevoie de finantare pentru investitii", a declarat pentru Business Standard Rozalia Pal, economist-sef la UniCredit Tiriac Bank.

Anul trecut, lichiditatea oferita companiilor a fost abundenta, insa la finele anului 2008 oferta bancilor a scazut brusc. Efectul nu a constat, in special, in refuzul reinnoirii creditelor acordate, cat in diminuarea maturitatilor si cresterea gradului de colateralizare a expunerilor.

"Scopul bancilor a fost acela de a avea acces la cat mai multa lichiditate si de a se proteja in cazul unei deteriorari ulterioare mai grave a situatiei economice, cu impact asupra capacitatii debitorilor de a-si rambursa datoriile", se mai arata in datele Bancii Nationale a Romaniei.

De asemenea, perceptia bancilor fata de riscul de credit al companiilor s-a deteriorat, ceea ce va conduce la scumpirea finantarii. Sectoarele din economie considerate cele mai riscante de catre banci sunt imobiliarele, constructiile, transporturile, comunicatiile sau turismul.

Conform bancii centrale, prima de risc, calculata ca diferenta intre rata dobanzii la creditele acordate si rata dobanzii interbancare la trei luni, este in crestere, ceea ce se reflecta atat in constrangerile de lichiditate ale bancilor, cat si in asteptarile privind majorarea ratei creditelor neperformante. "Din noiembrie 2008, diferenta dintre prima de risc aferenta creditelor acordate in zona euro si a celor din Romania a inceput sa se majoreze. Prima de risc la creditele in lei a avut anul trecut evolutii similare celei pentru creditele in valuta. Din ianuarie 2009, asistam la o dinamica mai pronuntata in cazul primei de risc la imprumuturile in lei", se mai afirma in raportul BNR.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: