Analistii: Echilibrul bancilor este la fel ca rally-ul Bursei - fragil

Data publicarii: 29-07-2009 | Finante-Banci

Analistii firmelor de brokeraj sunt de parere ca rezultatele financiare ale bancilor din Romania, in general, si ale celor tranzactionate pe Bursa, in particular, vor fi cu siguranta mai slabe decat cele de anul trecut, dar rezonabile. Cu toate acestea, ei atrag atentia asupra creditelor neper­formante, al caror sold s-ar putea majora alar­mant in perioada urmatoare daca bancile nu iau masuri eficiente pentru restructurarea portofo­liilor, iar creditarea va ramane cvasiblocata.

Provizioanele pentru risc, care au continuat sa creasca si in trimes­trul al doilea, si reluarea greoaie a creditarii vor eroda performantele financiare ale sistemului bancar, facand ca profitabilitatea sa se situeze sub nivelurile de anul trecut, sustin analistii financiari.

"Rezultatele semestriale sla­be nu ar trebui sa ne surprinda prea mult in astfel de mo­mente, mai ales ca asteptarile investitorilor sunt si ele scazute. Este normal sa ne asteptam la o crestere a provizioanelor, insa impactul lor asupra rezultatelor nu cred ca va fi semnificativ", spune Andrei Anghel, consul­tant de investitii la Smart Trade Consult. Insa nu rezultatele in sca­dere ale bancilor ar trebui sa fie principala temere, ci evo­lutia continuu negativa a cre­ditului neguvernamental din ultimele luni", a adaugat el.

Incetinirea creditarii, ala­turi de avansul imprumuturilor neperformante, vor fi princi­palele "hopuri" pe care bancile vor trebui sa le treaca in acest an, este de parere si Antonela Badea, analist financiar in ca­drul firmei de brokeraj Trade­ville. Principala problema cu care s-a confruntat sistemul bancar in ultimele luni si care va persista si in perioada urma­toare este avan­sul semnificativ al credi­telor neperformante, al caror sold a urcat in aprilie la peste 10% din creditul negu­verna­mental total, una dintre cele mai mari ponderi in randul tarilor emer­gente din regiune, spune ea.

Deprecierea leului, avansul dobanzilor, scaderea puterii de cumparare a populatiei si soma­jul sunt cauzele principale care au dus la majorarea creditelor neperformante, dar la acestea se poate adauga si usurinta cu care se acordau imprumuturi, fara o minima verificare, pana la introducerea masurilor restric­tive ale BNR in toamna anului trecut, care au generat nume­roase cazuri de frauda, crede analistul Tradeville. "Deocam­data, pe piata noastra se dau asigurari ca situatia este sub control, ca portofoliile de cre­dite neper­formante nu au atins inca acea masa critica ce ar semnala «ade­varatele» proble­me", a continuat ea. Modalitatea clasica prin care bancile pot evita "adevaratele" probleme este cea a "celor trei R" - restruc­turare, reesalonare, rescaden­tare, care implica insa costuri ridicate. "Aceasta metoda im­plica din start cresterea provi­zioanelor. Dincolo de faptul ca bancile vor pierde bani imple­mentand aceste masuri, profita­bilitatea le va fi, de asemenea, afectata, pentru ca valoarea acti­velor va scadea cu cuan­tumul pierderilor potentiale, in timp ce cheltuielile cu provi­zioanele vor musca din profit", explica Antonela Badea.

O alta varianta este vanza­rea portofoliilor neperformante catre companii specializate in recuperarea creantelor, insa cu discounturi foarte mari. Potrivit unor date publicate de compa­nia Coface, cele mai mari 10 banci din sistem au renuntat in primele cinci luni ale anului la imprumuturi neperformante in valoare de peste 300 de mili­oane de euro.

Desi este de parere ca situa­tia este inca sub control, analis­tul atrage atentia ca echili­brul este destul de fragil.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: