Bancile au reinceput sa apeleze la creditul lombard in iunie si au luat 352 milioane lei de la BNR

Data publicarii: 30-07-2009 | Finante-Banci

BNR a reluat in iunie creditarea bancilor prin facilitatea lombard, acordand bancilor imprumuturi pentru o zi de 352 milioane lei, in timp ce facilitatea de depozit a fost mult mai putin folosita de banci fata de luna anterioara, plasamentele la banca centrala reducandu-se la 4,17 miliarde lei.

Volumul creditelor lombard acordate bancilor comerciale de BNR a scazut puternic in ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei in februarie, la 16 miliarde in martie si la doar 139 milioane lei in aprilie, pentru ca in mai institutiile de credit sa nu mai apeleze deloc la aceasta faciilitate.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei.

Creditul lombard putea fi accesat in mai la o rata a dobanzii anuale de 13,5% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi de tip overnight (pentru o zi).

In acelasi timp, banca centrala a continuat sa injecteze in piata lichiditati si prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 748,4 milioane lei in iunie, dupa ce, in mai, media zilnica scazuse fata de luna precedenta, la 643,8 milioane lei.

Pe de alta parte, volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrala a scazut la 4,17 miliarde lei in iunie, de la 10,38 miliarde lei in mai si 4,6 miliarde lei in aprilie, mai arata datele publicate miercuri de BNR.

Pentru facilitatea permanenta de depozit a BNR, dobanda a coborat in mai la 5,5% pe an, de la 6% in aprilie, aceasta fiiind fixata tot in functie de dobanda de politica monetara. Intre timp, dobanda de politica monetara a fost micsorata la 9%, astfel incat si dobanzile la facilitatile de credit si de depozit au scazut la 13%, respectiv 5% pe an.

In iunie, banca centrala nu a mai realizat operatiuni de tipul reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piata, dupa ce, in mai, media zilnica a tranzactiilor a fost de 7,7 milioane lei in mai.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: