Comisia Europeana investigheaza o banca din Letonia, afectata de criza financiara

Data publicarii: 30-07-2009 | International

Comisia Europeana, care se ocupa si cu concurenta intre companiile din Uniunea Europeana (UE), a anuntat miercuri ca a deschis o investigatie asupra bancii letone Parex Banka, nationalizata la finalul lui 2008, in contextul crizei financiare, relateaza AFP.

"Acesta este un prim pas spre definirea unei solutii viabile pe termen lung, pentru banca in cauza", arata un comunicat al Comisiei.

Oficialii Comisiei vor sa investigheze daca ajutoarele guvernamentale acordate bancii "sunt acompaniate de un plan realist prin care se urmareste reglementarea problemelor care au stat la baza acestei situatii", a declarat comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes.

Letonia se confrunta cu probleme economice severe, dupa ce inregistrase timp de mai multi ani o crestere economica record pentru un stat din Uniune. Guvernul leton a preluat la finalul lui noiembrie controlul Parex Banka, cea de-a doua banca din stat, dupa marimea activelor, in contextul in care clientii au inchis masiv conturile detinute.

Comisia si-a exprimat deja acordul pentru ajutor public de urgenta acordat bancii, dar acum vrea sa se asigure ca planul de restructurare prezentat pe 11 mai 2009 "permite o solutie viabila pe termen lung, in timp ce evita discrepantele la nivel de competitie".

Regulile Uniunii Europene pentru competitie prevad ca orice companie care a primit ajutor public si care a rambursat banii in termen de sase luni sa prezinte un plan de restructurare. Bancile nu reprezinta o exceptie de la aceasta regula.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: