Pogea: Discutia despre majorarea cotei unice si TVA in 2010, prematura inaintea negocierii cu FMI

Data publicarii: 30-07-2009 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri ca Executivul nu ia in calcul majorarea TVA si a cotei unice pentru anul 2009, iar in ceea ce priveste majorarea pentru anul 2010, ministrul a precizat ca un raspuns este "prematur" inaintea discutiei cu expertii FMI.

"Ca sa va raspundem la o asemenea intrebare trebuie sa parcurgem cel putin evolutiile si analizele impreuna cu expertii FMI, dar pentru 2009 nu am avut si nu avem in vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, intrebat daca Guvernul exclude in prezent majorarea TVA sau a cotei unice.

In ceea ce priveste majorarea acestora pentru anul 2010, Pogea a spus ca este prematura o discutie pe aceasta tema. "Nu am facut aceasta analiza, nu discutam, este prematur sa discutam acum", a spus el.

Premierul Emil Boc si reprezentanti ai coalitiei de guvernare discuta la ora transmiterii acestei stiri la Palatul Victoria cu delegatia FMI. O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se afla incepand de miercuri in Romania in scopul evaluarii modului in care tara noastra a indeplinit angajamentele asumate prin acordul de imprumut semnat in luna martie. Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana in 10 august. Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro. Valoarea primei transe a fost de 5 miliarde de euro.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca vrea sa negocieze cu CE si FMI alocarea unor sume mai mari pentru investitiile in infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse. Seful Executivului a anuntat si ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, pentru ca aplicarea acesteia sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Unii membri ai Cabinetului au estimat, in ultima perioada, ca deficitul bugetar al Romaniei va depasi valoarea negociata cu FMI si CE la momentul contractarii imprumutului extern de aproape 20 de miliarde de euro. Astfel, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus ca se asteapta la un deficit de aproximativ 7% din PIB pana la finalul acestui an, in conditiile in care economia se va comprima cu circa 6%. Ministrul Finantelor estima, la jumatatea lunii iulie, ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.

Pogea: Vrem sa majoram pragul deficitului bugetar pe intregul an 2009 convenit cu FMI
 
Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 14,35 miliarde lei in semestrul I, adica 2,7% din PIB, sub pragul convenit cu FMI, dar guvernul vrea sa ceara Fondului majorarea deficitului bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, a spus, miercuri, ministrul de finante, Gheorghe Pogea.

"Semestrul I s-a incheiat cu un deficit (bugetar n.r.) de 2,7% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,35 de miliarde (lei n.r.), iar tinta de deficit a fost 14,5 miliarde (lei n.r.)", a spus Pogea la finalul sedintei de guvern.

El a adaugat ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1 (% n.r.) fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

Totodata, ministrul finantelor a spus ca va negocia cu Fondul Monetar International (FMI) un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie.

"Dorim sa avansam ideea majorarii deficitului (bugetar n.r.) cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie datorita crizei. Este unul dintre obiectivele noastre si totodata sa asiguram resursele pentru efectuarea programului de investitii asa cum este stabilit astazi prin buget, aproape 9 miliarde euro", a precizat Pogea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: