Romanii sunt europenii cel mai putin atasati de tara lor, potrivit unui sondaj

Data publicarii: 30-07-2009 | Lifestyle

Romanii sunt pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste atasamentul fata de tara, insa ocupa unul dintre primele locuri privind proportia celor care au votat pentru ca asa este datoria lor de cetatean (73%), arata un eurobarometru.

Astfel, numai 82% din romani sunt atasati de tara lor, in conditiile in care media europeana este de 91%.

Ancheta s-a concentrat pe motivele absenteismului-record (57%) de la alegerile europarlamentare din iunie. Motivele cel mai des invocate au fost lipsa de incredere generala fata de liderii politici (28%), ideea ca votul nu schimba nimic (17%) si lipsa de interes pentru politica (17%).

Astfel, 44% din romanii care nu au votat si-au argumentat decizia prin lipsa de incredere in politica in general. Ei sunt devansati numai de greci (51%) si de bulgari (45%). De altfel, numai 20% din romani sunt interesati de politica, ultimul loc, fata de media UE, de 39%.

Conationalii nostri nici macar nu cred ca este important sa stie ce partid politic a trimis cei mai multi reprezentanti in Parlamentul European dupa alegeri. In ansamblu, 50% din europeni sunt interesati de acest aspect, dar numai 33% din romani.

Intrebati daca se simt apropiati de un partid politic, 26% din romani au raspuns "da", urmati numai de britanici, cu 22%.

62% din romani isi amintesc sa fi vazut la televizor, pe Internet, in ziare sau sa fi auzit la radio un spot care sa incurajeze populatia sa mearga la vot, fata de 67% media europeana. Pe ultimul loc la acest capitol se afla bulgarii, cu 45%.

In ceea ce priveste mizele principale ale acestui scrutin, 48% din romani cred ca pensiile se numara printre acestea, fiind devansati numai de unguri.

Rata de participare la alegerile europarlamentare a fost de 27,7% in Romania, ocupand locul 24 in UE.
Studiul a fost realizat intre 12 iunie si 6 iulie, pe un esantion de 26.830 de persoane din intregul spatiu european.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: