OMS: Sedintele la solar, la fel de periculoase ca tigarile sau arsenicul

Data publicarii: 30-07-2009 | Diverse

Daca pana acum bronzatul artificial era un subiect controversat, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat un studiu potrivit caruia sedintele la solar au fost catalogate oficial drept "cancerigene", fiind incluse in aceeasi grupa de risc cu tigarile, arsenicul si azbestul.

Potrivit studiului publicat de Agentia Internationala pentru Studierea Cancerului (IARC), parte a OMS, sedintele la solar cresc riscul aparitiei cancerului cu 75%, in special daca sunt folosite de copii sau tineri. Chiar daca, dupa acelasi rationament, si mersul la plaja ar putea fi catalogat ca fiind extrem de periculos, exista o diferenta. 20 de minute in cabina de bronzat echivaleaza cu o zi intreaga petrecuta la plaja.

In plus, radiatiile din astfel de saloane sunt extrem de puternice, unele chiar de 15 ori mai intense decat soarele de pe o plaja la Mediterana, spre exemplu. Aceasta ar putea fi si cauza pentru care din ce in ce mai multe femei sunt diagnosticate cu melanom malign.

Masuri internationale impotriva solarului

Statele Unite si unele tari europene au restrictionat deja folosirea aparatelor pentru bronzat de catre tineri, interzicandu-le complet adolescentilor sau introducand obligativitatea acordului parintilor sau a medicului de familie.

In Australia, copiilor le este interzis complet sa foloseasca solarul, iar producatorii aparatelor sunt obligati sa avertizeze utilizatorii asupra eventualelor probleme de sanatate, inclusiv cancerul de piele. Decizia autoritatilor australiene a venit in 2007, ca urmare a decesului Clarei Oliver, o tanara de 26 de ani care a pierdut lupta cu cancerul provocat de sedintele la solar.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: