Mai putini romani vor sa-si ia case in acest an

Data publicarii: 30-07-2009 | Actualitate

Daca la finele lui 2008 jumatate din populatie intentiona sa-si cumpere o locuinta, acum, ponderea acesteia s-a redus la 37%. In conditiile in care 53% din romani au resimtit mult si foarte mult criza, aproape tot atatia nu au in plan achizitii pentru acest an, iar numarul celor care vor o casa a scazut.

Peste jumatate din romani spun ca au resimtit mult sau foarte mult criza economica cu care se confrunta tara noastra, iar 31% din ei considera ca au fost afectati putin, arata un studiu al brokerului de credite Kiwi Finance.

Doar 16% din respondentii la sondaj au precizat ca schimbarile economice le-au afectat foarte putin sau deloc situatia profesionala si personala.

"Desi criza economica nu a afectat in mod egal populatia tarii, intamplarile din ultima vreme au schimbat ceva in mentalitatea si in comportamentul romanilor", apreciaza Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. In acest context, intentiile romanilor de a face achizitii in acest an au scazut simtitor. Daca la finele anului trecut 52% din ei aveau in plan sa-si cumpere o locuinta, acum, numai 37% mai intentioneaza acest lucru pe parcursul acestui an.

O masina noua este tinta a 11% din romani, in timp ce doar 1% planuiesc sa achizitioneze un teren in 2009. Studiul mai arata ca 47% din populatie nu are nicio prioritate de achizitie pentru acest an.

Viata pe credit

Dintre cei interesati de achizitii in 2009, 77% spun ca isi vor asigura finantarea prin credit bancar, iar 14% prefera ratele direct la dezvoltator. Studiul a fost realizat de Kiwi Finance in perioada mai-iunie 2009 in mediul urban, pe un esantion de 1.000 de persoane, cu venituri cuprinse intre 400 si 2.000 de euro.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: