Dorin Mantescu, macroeconomistul Finantelor: Vom simti efectele crizei 20 de ani

Data publicarii: 31-07-2009 | Finante-Banci

Anul viitor nu vom scapa de recesiune, iar efectele actualei crize se vor intinde pe nu mai putin de 20 de ani, a declarat intr-un interviu acordat Money.ro Dorin Mantescu, seful directiei generale de analiza macroeconomica si politici financiare din Ministerul Finantelor si, totodata, unul dintre oamenii-cheie ai Romaniei in discutiile cu FMI si Comisia Europeana.

Mantescu este primul oficial din actualul guvern care sune ca 2010 va aduce crestere negativa pentru economia romaneasca, estimarile facute pana acum implicand stagnare sau foarte usoara crestere.

Specialistul Finantelor crede ca anul viitor nu vom iesi din recesiune, in principal din cauza reactiei intarziate a economiei la evolutiile externe. "Va fi o contractie mica, in 2010, prin comparatie cu ce s-a intamplat anul acesta. 2009 este cel mai greu. O scadere de la plus 7% la -7% sau -7,5% cat va fi anul acesta este foarte mult. Probabil ca economia se va contracta anul viitor cu pana la 2%", a mai declarat Mantescu.

"Resursele de creditare nu vor mai fi cele din perioada precedenta. Asta innegureaza perspectivele unei reveniri rapide a economiei. Nici pe departe, situatia creditarii si situatia macroeconomica de dinainte de criza nu va mai fi intalnita in urmatorii 20 de ani. E un cu totul alt peisaj acum. Costurile de finantare vor fi mai ridicate. Acesta este efectul principal al crizei prin care trecem", declara Mantescu pentru MONEY.ro.

Criza reprezinta o oportunitate pentru Romania, in conditiile in care exista obiective mul­ti­ple pe care trebuie sa le atingem pe termen scurt si mediu: limitarea efectelor recesiunii asupra economiei, rationalizarea cheltuielilor publice de functionare, cresterea investitiilor pu­blice concomitenta cu diminuarea substan­tiala a deficitului bugetar si atingerea criteriilor de la Maastricht - in special cele cu privire la inflatie si dobanzi - si aderarea la zona euro in 2014, spune Mantescu.

O contractie a economiei in 2010 este inevitabila

Ati spus, in toamna anului trecut, cand va ajunge criza in Romania. Inchidem cercul? Cand vom scapa de ea?

Economia globala da deja semne de revenire. Tonul il da SUA. Pachetele de masuri monetare si fiscale din SUA si Europa vor avea ca rezultate limitarea efectelor crizei si relansarea economiilor. Insa, problema creditarii va deveni una cronica. Ce se observa e ca aceste pachete macro au condus la o crestere substantiala a deficitelor bugetare si a datoriilor publice. Acestea urmeaza sa fie finantate de catre state. Cele mai mari economii vestice au deficite totale de finantat de peste 2.000 miliarde de dolari la aceasta data. Iar cand statul se imprumuta, resursa de credit din economie scade dramatic. Creditele pentru popu­latie si companii vor fi pentru multa vreme scumpe. Este valabil si pentru Romania.

Si atunci, cand vom ajunge la situatia de anul trecut?

Resursele de creditare nu vor mai fi cele din perioada precedenta. Asta innegureaza perspectivele unei reveniri rapide a economiei. Nici pe departe, situatia creditarii si situatia macroeconomica de dinainte de criza nu vor mai fi intalnite in urmatorii 20 de ani. E un cu totul alt peisaj acum.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: