Bugetul de stat a avut un deficit de 15,45 miliarde lei in primul semestru, adica 2,9% din PIB

Data publicarii: 02-08-2009 | Finante-Banci

Bugetul de stat a inregistrat in primul semestru din 2009 un deficit de 15,45 miliarde lei, dupa ce cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 60,6% mai mari decat veniturile totale aferente bugetului de stat, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Tot deficitar a fost si bugetul asigurarilor sociale de stat, unde incasarile au fost cu 2,55 miliarde lei mai mici decat cheltuielile.

De asemenea, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 440,1 milioane lei.
In acelasi interval, MFP a acordat ministerelor credite externe de 78,1 milioane lei.

Veniturile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) au fost cu 275,4 milioane lei mai mici decat cheltuielile companiei.

Finantele au mai estimat ca trebuie sa achite titluri de despagubire catre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) de 103,6 milioane lei.

In schimb, bugetele locale au inregistrat in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2009 un excedent de 1,25 miliarde lei, potrivit estimarilor MFP.

Bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii a avut in primele sase luni un excedent de 1 miliard lei. Tot excedentar a fost si bugetul trezoreriei, cu suma de 158,3 milioane lei.

Finantele au mai anuntat ca si Fondul national de asigurari sociale de sanatate a inregistrat un usor excedent, de 65,9 milioane lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent si in ce priveste Fondul Proprietatea, in valoare de 171,7 milioane lei.

MFP a anuntat ca Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), in primele sase luni, respectiv 2,71% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul de Finante ia in calcul o valoare a PIB de 531,25 miliarde lei pentru acest an.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Recent, reprezentantii FMI au declarat oficialilor romani, in cadrul unei discutii de la Guvern, ca estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Bugetul actual, convenit in martie cu FMI, prevedea un deficit de 4,6% din produsul intern brut in 2009, fiind construit pe o estimare de contractie a economiei cu 4%.

De altfel, la finalul sedintei de guvern de miercuri, ministrul finantelor a spus ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: