Oferta de joburi pentru manageri a scazut cu 50% fata de anul trecut

Data publicarii: 03-08-2009 | HR/Cariere

Oferta de joburi la nivel de management a scazut, in primele sase luni, cu pana la 50%. Domeniile in care se mai cauta manageri sunt: financiar-contabilitate, IT, vanzari, comert, retail, servicii si FMCG, potrivit reprezentantilor firmelor de recrutare.

"Volumul pe recrutare a scazut cu 40-50% fata de perioada similara a anului trecut. Ofertele sunt din ce in ce mai putine, mai ales in multinationale, spune Florin Ochiana, HR operations manager in cadrul firmei Lugera & Makler, numarul doi pe piata locala, in acest moment, in domeniul selectiei si plasarii de personal. Potrivit Gabrielei Crainic, research driver in cadrul companiei de recrutare si leasing de personal Manpower Romania, fata de aceeasi perioada a anului trecut, putem observa o scadere a pozitiilor vacante de middle si top management. Totusi, companiile puternice cauta solutii atat pentru traversarea perioadei dificile actuale, cat si pentru pregatirea celei viitoare, de redresare.

"Preponderent, este vorba despre pozitii de inlocuire, dar si despre pozitii nou-deschise. In special la nivel de middle management, candidatii cautati sunt persoane de actiune, cu initiativa, orientate catre rezultat, organizate, care isi asuma responsabilitati si care au o imagine clara asupra activitatilor din aria lor de responsabilitate", afirma Crainic. Domeniile in care se fac cele mai multe recrutari la nivel de management sunt: financiar-contabilitate, IT, vanzari, comert, retail, servicii si FMCG. "In domeniul financiar-contabilitate se cauta persoane cu abilitati in gestionarea trezoreriei si creantelor, iar in IT - specialisti in project management", adauga Crainic.

Potrivit reprezentantului Manpower, complexitatea profilelor si calitatea candidatilor cautati au crescut in ultima perioada, eficienta angajatilor si, in special, a managerilor fiind din ce in ce mai importanta. "Fata de inceputul anului, cand marea majoritate a companiilor erau in starea de «wait and see», observam, in prezent, o repozitionare. Daca se constata o nevoie reala a unui specialist in companie, atunci angajarea acestuia se realizeaza, avantajele aduse de noua pozitie fiind mai mari decat costul procesului de recrutare", spune Gabriela Crainic.

Specialistii in recrutare spun ca salariile, la angajare, au scazut cu pana la 30%, iar cele mai mari reduceri s-au inregistrat la nivel de middle si top management. Un studiu Hewitt Associates, publicat in prima parte a acestui an, arata ca 41% dintre companii si-au redus fondurile de salarii. De asemenea, beneficiile bazate pe criterii de performanta au suferit o usoara scadere (mai mica de 10%) in cazul a 49% dintre companii si o reducere de peste 10% pentru 43% dintre firmele participante la studiu.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: