Directorii bancilor din SUA au avut bonusuri mai mari decat profiturile institutiilor

Data publicarii: 03-08-2009 | International

Bonusurile platite anul trecut directorilor de la mai multe banci din SUA, printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Citigroup si Merrill Lynch, au depasit profiturile nete raportate de aceste institutii, se arata intr-un raport realizat de procurorul general din New York, Andrew Cuomo, citat de NewsIn.

Acesta a aratat, in raportul realizat dupa aproape 10 luni de investigatii cu privire la bonusurile platite de banci, ca banii incasati de angajati si directori "au ajuns sa nu mai aiba nicio legatura cu performantele financiare ale institutiilor de credit", transmite Reuters.

Reprezentantii celor 9 banci vizate de raport au refuzat sa comenteze informatiile sau nu au fost disponibili pentru declaratii.

"Modul in care bancile isi recompenseaza angajatii nu are nici cap, nici coada", a afirmat Cuomo.

Circa 4.800 de  bancheri si traderi au incasat cel putin 1 mil. dolari ca bonus
Potrivit concluziilor din raport, circa 4.800 de bancheri si traderi au incasat, intr-unul dintre cei mai grei ani din istoria Wall Street, cel putin un milion de dolari fiecare ca remuneratie suplimentara. Cuomo a subliniat ca bonusurile incasate de angajatii si directorii de la Goldman Sachs, Morgan Stanley si JP Morgan Chase au fost semnificativ mai mari decat profiturile nete ale acestor grupuri financiare.

Goldman Sachs a raportat, in 2008, un profit net de 2,3 miliarde de dolari, a incasat un ajutor de stat de 10 miliarde de dolari si a platit, totodata, bonusuri in valoare totala de 4,8 miliarde de dolari, se arata in raportul procurorului general. Morgan Stanley a inregistrat un castig net de 1,7 miliarde de dolari, a obtinut ajutoare de 10 miliarde de dolari de la Guvern si a acordat bonusuri de 4,475 miliarde de dolari, iar JP Morgan Chase a realizat un profit de 5,6 miliarde de dolari, a luat 25 de miliarde de dolari de la stat si a recompensat angajatii cu 8,69 miliarde de dolari.

Citigroup si Merrill Lynch - preluata de Bank of America - au avut anul trecut pierderi de 27 de miliarde  dolari fiecare, au incasat in total 55 de miliarde de dolari de la guvern si au acordat bonusuri de 5,33 miliarde  dolari, respectiv 3,6 miliarde  dolari, se mai arata in raport.

Cuomo a aratat ca bonusurile au fost majorate substantial in perioada 2003-2006, cand piata inregistra cresteri foarte puternice, insa au ramas la aceste niveluri ridicate in 2007 si 2008, cand criza devenea din ce in ce mai vizibila. "Astfel, cand bancile aveau performante bune, angajatii erau bine platiti. Cand bancile aveau performante proaste, angajatii erau bine platiti. Cand bancile se regaseau in pragul colapsului si erau salvate din banii contribuabililor, angajatii erau in continuare bine platiti", a aratat oficialul.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: