Oamenii de afaceri discuta cu FMI de cresterea limitei garantiilor de stat si limitarea birocratiei

Data publicarii: 04-08-2009 | Afaceri

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) discuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) referitor la situatia firmelor din Romania in contextul actual de criza, una dintre masurile sustinute de AOAR fiind cresterea limitei pentru garantiile de stat.

Limita pentru garantiile de stat este in prezent de aproximativ 1,5 miliarde euro, iar AOAR sustine cresterea acesteia pana la 2-2,5 miliarde euro.

"Ne ingrijoreaza situatia creditarii firmelor romanesti. Ne asteptam la un numar mare de falimente in perioada urmatoare care nu poate fi evitat in conditiile in care economia trece de la o crestere cu 8% la o scadere cu 7-8%. Sunt firme pentru care cifra de afaceri a scazut cu 35% - 45% - 60% in domenii precum constructiile sau santierele navale, domeniile cele mai afectate pe plan mondial", a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.

El a adaugat ca masurile proactive de care are nevoie mediul de afaceri nu pot fi luate fara controlul chetuielilor bugetare.

"S-a atins limita absurdului in privinta cheltuielilor bugetare. Institutiile statului nu demonstreaza altceva decat ca nu functioneaza, sunt disfunctionale, ba din contra au devenit instrumente birocratice care creeaza probleme mediului de afaceri", a atras atentia Pogonaru.

El a amintit ca, la ultima intalnire cu premierul, "s-a ajuns ca mediul de afaceri sa propuna desemnarea unui ministrul care sa se ocupe de simplificarea procedurilor birocratice".

"In sectorul public, oamenii care nu-si gasesc locul isi construiesc acest loc prin construirea unei birocratii artificiale pentru mediul de afaceri", a mai spus Pogonaru.

NewsIn