Romania vrea sa emita pe 14 august euroobligatiuni de 300 milioane euro, cu scadenta la 4 ani

Data publicarii: 06-08-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite pe 14 august prin subscriere publica eurobonduri de 300 milioane euro, cu maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%, potrivit datelor publicate de banca centrala si citate de Reuters.

Valoarea nominala a obligatiunilor este de 1 milion euro.

In acest an, Finantele au emis titluri de stat de 48,5 milioane lei, de aproape patru ori mai mult decat in intreg anul 2008, cele mai multe dintre acestea fiind cu scadenta la 6 luni.

Pe 23 iulie, secretarul de stat Bogdan Dragoi declara ca Ministerul Finantelor Publice vrea in continuare sa emita eurobonduri pe piata externa in luna septembrie, in conditiile in care prima de risc (CDS) a Romaniei va ramane la nivelul din prezent, respectiv la circa 300 de puncte de baza.

"Vom incerca prin emisiunea de eurobonduri sa prelungim maturitatea imprumuturilor, luand in calcul ca la inceputul anului Ministerul Finantelor se imprumuta pe termen foarte scurt", a explicat Dragoi.

La inceputul lunii iunie, Dragoi declara ca Romania ar putea efectua, in ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea intre 5 si 10 ani.

Romania a mai lansat in iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, vanzand titluri de 750 milioane euro.

Pe de alta parte, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate, prezinta avantajul ca este mai ieftin.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara saptamana trecuta ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

Reprezentantii FMI au declarat oficialilor romani, in cadrul discutiei de saptamana trecuta de la Guvern, ca estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: