Pogea: Guvernul va negocia cu FMI un deficit bugetar mai mare, chiar si de 7% din PIB

Data publicarii: 06-08-2009 | Economie

Guvernul va negocia cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar, chiar si la 7% din PIB, a spus miercuri ministrul de finante, Gheorghe Pogea, si a adaugat ca are "ferma convingere ca o vor accepta", cu conditia ca executivul sa ia masuri care sa asigure echilibrul bugetar.

"Vom negocia in perioada urmatoare cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) si ai Fondului Monetar international (FMI) masuri care trebuie sa asigure echilibrul bugetar. Recesiunea economica mondiala si reflexia a ceea ce se intampla in jurul nostru in regiune conduce la contratie economica care poate duce la 8-8,5% (in 2009 n.r.), iar efectul primului impact este scaderea veniturilor publice. Ca atare, vom discuta despre o majorare a deficitului (bugetar n.r.) cu FMI si eu am ferma convingere ca o vor accepta, dar trebuie in acelasi timp sa luam masuri care sa asigure echilibrul bugetar", a spus Pogea la finalul sedintei de guvern.

Intrebat ulterior care este nivelul de deficit luat in calcul la negocierile cu FMI, Pogea a raspuns ca "poate fi chiar de 7% din PIB".

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara saptamana trecuta ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".
 
Finantele vor rambursa in luna august TVA in valoare de 1,07 miliarde lei
 
Rambursarile de TVA pe care Ministerul Finantelor Publice (MFP) le va face in aceasta luna se ridica la 1,072 miliarde lei (255 milioane euro), urmand ca platile sa se efectueze pe 6, 24 si 29 august, a declarat ministrul Gheorghe Pogea.

"In august vor fi rambursate aproximativ 1,072 miliarde lei, pentru 2.810 deconturi de TVA catre agentii economici. Reprezinta aproximativ 255 milioane euro, una dintre cele mai mari sume pe care le-am rambursat in aceasta perioada de criza", a explicat Pogea.

El a completat ca sumele vor fi platite, asa cum s-a stabilit anterior, in trei transe, respectiv prima pe 6 august (deconturi insumand 252 milioane lei), a doua pe 24 august (deconturi in valoare de 322 milioane lei) si ultima pe 29 august (deconturi in valoare de circa 500 milioane lei).

In plus, ministrul finantelor a afirmat ca, incepand din 4 august, agentii economici pot verifica, pe pagina electronica a MFP sau pe portalul ANAF, data la care li se va rambursa TVA.

"Orice agent economic poate verifica data la care i se deconteaza TVA", a spus Pogea, adaugand ca facilitatea este disponibila pentru toti cei care "au aprobata decizia de rambursare a TVA si care nu se afla in expertiza la Finante sau ANAF".

Reprezentantul MFP a mai spus ca aceasta este o modalitate de crestere a transparentei in felul in care se realizeaza rambursarea de TVA in Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: