FNGCIMM: Faptul ca multe IMM-uri se finanteaza din surse proprii indica un anumit grad de evaziune

Data publicarii: 07-08-2009 | Afaceri

Numarul mare de firme care apeleaza la surse proprii de finantare (60%), conform unui sondaj realizat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), indica un anumit grad de evaziune fiscala, a declarat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

"In actualul context economic, faptul ca 60% dintre firme se finanteaza din surse proprii, prin reinvestirea profitului, din capitalul social, denota un anumit grad de evaziune, pentru ca nu exista atatea resurse proprii. Doar 16% dintre IMM-uri si-au finantat afacerile din credite bancare, iar 12% se finanteaza din resursle proprii ale actionarilor", a spus joi, intr-o conferinta de presa, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet.

Potrivit studiului realitat de FNGCIMM pe un esantion de 600 de IMM-uri, dintre care 110 au luat credite cu garantii din partea fondului, lipsa de garantii a IMM-urilor a fost principalul motiv (31%) pentru care intreprinderile mici si mijlocii au fost refuzate de banci la acordarea de credite. Rezultate financiare insuficiente (21%) si cuantumul imprumutului prea mare (16%) au fost alte motive pentru care IMM-urile au fost refuzate de banci de la creditare.

Acelasi studiu a mai indicat ca 63% dintre IMM-uri au nevoie de fonduri pentru a se adapta la cerintele UE, ca doar 7% dintre IMM-uri au avut acces la fonduri rambursabile, in conditiile in care 61% au luat fonduri rambursabile, si ca peste 80% dintre firme au nevoie de bani pentru obtinerea de fonduri structurale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: