400.000 de romani nu au niciun leu in contul pensiei private obligatorii

Data publicarii: Astazi, 07-08-2009 | Finante-Banci

Bate vantul prin conturile de pensii private obligatorii ale romanilor. 400.000 de oameni nu au nici macar un leu in conturile care ar trebui sa le asigure linistea la batranete. Iar tot mai multi angajatori nu mai vireaza banii de pensie ai angajatilor.

Aproape 5 milioane de romani contribuie pentru pensia privata obligatorie. Asta teoretic. 400.000 dintre ei nu au insa niciun ban in cont, ceea ce inseamna ca 8,5% dintre aceste conturi sunt goale. Valoarea totala a contributiilor a ajuns 1,7 miliarde lei.

Un calcul simplu arata ca fiecare roman care are o pensie privata obligatorie a virat, in medie, 26 de lei pe luna, adica 312 lei pe an. Si, ca si cand aceasta suma nu ar fi destul de mica, valoarea contributiilor lunare este in scadere.

"La nivelul pietei se manifesta o tendinta de reducere a contributiei medii, ceea ce inseamna ca salariile nu au mai evoluat asa cum se astepta sa evolueze. Un alt fenomen constatat la nivelul pietei este cresterea numarului de angajatori care nu isi indeplinesc obligatiile legale de a vira contributiile.", a declarat Crinu Andanut, presedinte Fond de Pensii.

De vina pentru sumele mici din conturile de pensii private obligatorii este statul, spun reprezentantii administratorilor fondurilor de pensii. Acestuia ii lipseste forta de a colecta veniturile si nici nu ia masurile care se impun impotriva angajatorilor care nu vireaza contributiile la asigurari sociale.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: