BNR: inflatia va scadea la 4,3% in decembrie 2009 si la 2,6% in 2010

Data publicarii: Astazi, 07-08-2009 | Economie

Criteriile care au dus, anul trecut, la scaderea ratingului de tara acum s-au corectat - inflatia este in scadere, deficitul de cont curent s-a redus puternic. In plus, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, sustine ca, in 2010, vom vedea crestere economica. Semnale ale acestei evolutii au inceput deja sa apara. Iar in acest moment trebuie stabilite bazele viitoarei expansiuni a economiei romanesti.

Anul 2010 ar putea marca, sta­tistic, reluarea cres­terii eco­no­mice. Iar in mod real, economia deja ofera primele semnale ale reluarii tendintei de crestere. Spre exemplu, in luna iunie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu mai mult de 7%. Totodata, unele dezechilibre ale economiei romanesti s-au corectat.

Rata inflatiei si deficitul de cont curent au reprezentat doi dintre indicatorii care au dus la reducerea ratingului de tara. Acum, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere atat prognoza pentru 2009, cat si cea pentru finalul anului viitor. "In decembrie 2009, credem ca inflatia va fi de 4,3%, fata de 4,4% prognoza anterioara, iar pentru decembrie 2010, in loc de 2,8%, vedem 2,6%", a precizat, ieri, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei. Mai mult, pentru perioada urmatoare, banca centrala estimeaza o reducere rapida a cresterilor de preturi, astfel incat, in prima parte a anului viitor, rata inflatiei se va apropia de limita infe­rioara a intervalului tintit.

Totodata, Mugur Isarescu a explicat ca, in acest moment, dezechilibrul extern generat de mediul privat a fost corectat in totalitate. Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de aproximativ 12% din Produsul Intern Brut, fiind generat de sectorul public (aproximativ patru procente) si de mediul privat (aproximativ opt procente). Daca in acest an deficitul public se duce la 6%, iar deficitul de cont curent ajunge tot la 6%, atunci sectorul privat a trecut de la un deficit de 8% la surplus. "Este dureroasa o asemenea ajustare", a subliniat Mugur Isarescu.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: