Franks: FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei in 2009 la 8 - 8,5%

Data publicarii: 11-08-2009 | Economie

FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%, "ceea ce reprezinta o recesiune severa", a declarat luni seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

De asemenea, FMI a modificat in scadere prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009, la 4,3%, in linie cu estimarile BNR.

Pentru deficitul de cont curent, prognoza a fost revizuita la 5,5% din PIB, de la estimarea precedenta, de 7,5% din PIB in 2009.
 
FMI: Economia Romaniei ar putea reveni pe crestere in 2010
 
Cresterea economica va reveni in teritoriul pozitiv in urmatoarele trimestre comparativ cu trimestrele anterioare, iar in 2010 Romania ar putea inregistra o crestere economica pozitiva modesta, a spus, luni, seful delegatiei Fondului Monetar international (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.

"Daca ne uitam la trimestrele urmatoare, declinul se va micsora si putem intrevedea o trecere in domeniul pozitiv in trimestrele urmatoare si o crestere economica pozitiva in 2010", a spus Franks.

El a precizat ca datele privind cresterea economica din primul trimestru au fost "mai rau decat ne asteptam, iar al doilea trimestru, la momentul in care datele ne vor veni, va arata mult sub asteptari".

Franks a precizat ca estimarea de scadere a economiei Romaniei cu 8%-8,5% in 2009 arata o evolutie "extrem de rea" a economiei, insa a subliniat ca prognoza FMI se bazeaza pe evolutia din prima jumatate a anului si nu pe ceea ce se va intampla in urmatoarele doua trimestre.

"Intr-adevar, daca la finalul lui 2008 ar fi fost un alt set de politici, mai bine orientate, situatia ar fi fost mai buna acum, insa, odata ce a inceput criza, problema se pune altfel si este vorba de influenta indusa de evolutia la nivel international", a adaugat Franks.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: