Delegatia FMI in Romania va propune ca o parte din urmatoarele doua transe sa mearga la buget

Data publicarii: 11-08-2009 | Finante-Banci

Delegatia FMI in Romania va propune conducerii institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe din imprumutul extern sa se duca la buget pentru acoperirea deficitului, a spus Jeffrey Franks, mentionand ca Fondul se bazeaza si pe ceilalti parteneri din acordul extern al Romaniei.

"Am decis ca vom propune conducerii si board-ului FMI ca o parte din urmatoarele doua transe, cea din septembrie si cea din decembrie, sa se duca la bugetul de stat. Va mai fi o nevoie care va trebui acoperita atat de pe plan intern, cat si de pe plan extern (...) si ne vom baza in continuare pe faptul ca evolutia bugetara va fi sprijinita si de ceilalti parteneri din cadrul acordului", a spus seful delegatiei Fondului Monetar international (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.

El a estimat ca, in 2010, deficitul bugetar al Romaniei va cobori sub 6% din produsul intern brut (PIB) de la 7,3% din PIB in 2009, insa nevoia de efort suplimentar la buget ar trebui sa fie de 2-2,5% din PIB in anul viitor.

"Ajustarea de 2-2,5% nu se va reflecta in aceasta scadere, deoarece evolutia economiei va ramane slaba", a adaugat Jeffrey Franks.

El a amintit de reformele structurale cerute de FMI vor avea rezultate pe termen mediu si lung si "vor da posibilitatea unei functionari echilibrate in viitor".

"Urmatoarea zona care priveste reforma sistemului public este reforma sistemului de pensii, insa nu vedem schimbari majore in aceasta legislatura, fata de ce am convenit la vizita din martie", a spus Franks.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: