Parlamentul, afacere de familie: peste 50 de cupluri se afla pe statele de plata ale celor doua camere

Data publicarii: 11-08-2009 | Politica

Gratie avantajelor de care se bucura functionarii parlamentari, lucratul in Parlament a devenit o veritabila afacere de familie: peste 50 de cupluri pot fi gasite in schema de personal a Camerelor.

Toata lumea vorbeste despre posturile pe care trebuie sa le desfiinteze ministerele si autoritatile locale, dar nimeni nu sufla o vorba despre Legislativ.

Pana la inchiderea editiei, R.l. nu a obtinut un punct de vedere de la nici unul dintre presedintii Senatului si Camerei Deputatilor.

Cu mii de angajati si o structura tot mai stufoasa, cele doua Camere au un regim privilegiat si pentru ca au puterea sa-si voteze propriile bugete, de multe ori in directa contradictie cu restrictiile impuse de Guvern. Pe de alta parte, cum posturile de functionar parlamentar reprezinta un bun refugiu pentru cei care nu au mai prins functii de "ales", aceasta categorie s-a bucurat continuu de noi si noi avantaje. Veniturile de multe ori mai mari decat cele ale presedintelui si premierului, sporurile numeroase si conditiile avantajoase de pensionare atrag ca un magnet, astfel ca de multe ori criteriile de performanta sunt puse in umbra de gradul de rudenie.

La o privire sumara pe declaratiile de avere ale functionarilor parlamentari, doar la Camera Deputatilor pot fi depistate 39 de cupluri. Acestora li se adauga inca 13 la Senat, dar si cuplurile "mixte", in care unul dintre soti e angajatul Camerei, iar celalalt activeaza la Senat. Sau invers. Si aceasta, plecand de la premisa ca toti functionarii parlamentari si-au completat corect declaratiile de avere si fara a lua in considerare celelalte grade de rudenie: parinti-copii ori frate-sora.

Casatoria te duce la sefie?

Directia Decontari pentru deputati este condusa de Mariana Bucur. Sotul acesteia a lasat, de la 1 septembrie 2008, domeniul privat in favoarea statului. In declaratia de avere a doamnei director Bucur nu este trecuta si functia pe care o are sotul in Camera Deputatilor; doar veniturile: 89.799 lei pentru ea, pentru intreg anul 2008, si 7.957 lei pentru el, pentru cele patru luni de activitate bugetara prinse in 2008.

Si directorul Directiei Administrative, Manole Araiman, o are aproape pe sotia sa, Paulina. Angajata la Directia Salarizare, aceasta a avansat in ultimii doi ani de la functia de referent la cea de consultant parlamentar. Veniturile incasate de familia Araiman sunt insa secret de stat. In ciuda prevederilor legii, ambii soti au preferat sa scrie "conform fisei fiscale".

Pana in martie 2009, si directorul Directiei Achizitii Publice, Drosu Tararache, a avut-o aproape pe sotia sa. Florica Tararache a lucrat ca expert parlamentar la Serviciul Audit, iar in 2008 cei doi soti au incasat de la Parlament circa 140.000 lei. La randul sau, sefa Directiei Procedura legislativa, sinteze si evaluari, Laura Nicoleta Rites, il are drept coleg, din octombrie 2008, chiar pe sotul sau, Ionut Irinel Rites. Acesta conduce Biroul pentru protectia informatiilor clasificate. Sotii Rites au castigat in 2008 circa 108.000 lei.

Interesanta este si situatia sotilor Helstern. Pana in iunie, amandoi au lucrat la Grupul parlamentar al PSD, dupa care el, Francisc Adrian Helstern, a fost avansat director al Directiei Studii si documentare legislativa. Ea, Nicoleta Ionela Helstern, a ramas expert parlamentar in folosul social-democratilor.

Si la nivelul sefilor de servicii intalnim multe cazuri similare. Familia Moroeanu, de pilda. El, Tiberiu Anatolie Moroeanu, este sef peste Serviciul control administrativ, iar ea, Elena Moroeanu, este consilier parlamentar la cabinetul liberalului Bogdan Olteanu, alaturi de care a lucrat si cand acesta conducea Camera Deputatilor. Cei doi soti au castigat in 2008 circa 111.000 lei.

Sotii Atodiresei lucreaza si ei impreuna: Ioan Atodiresei este seful Serviciului salarizare administratie centrala, iar Silvia Atodiresei este referent la Directia Resurse umane. Colegi sunt si sotii Costin (el - sef al Serviciului energetic, ea - consultant parlamentar la Serviciul pentru gestionarea bazelor de date legislative), si sotii Mirea (ea - sefa a Serviciului dispecerat tehnic si audit energetic, el - expert parlamentar).

Impreuna in viata particulara si profesionala sunt si Rodica Ungureanu si Matei Dan. Ea este sefa Serviciului protocol, el conduce Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Cei doi nu au acelasi nume, dar impart aceleasi bunuri, iar in 2008 au castigat 111.000 lei.

La randul sau, Daniela Stanescu a avansat, in mai putin de un an, de la statutul de referent la cel de director-consilier parlamentar la Grupul PDL din Camera, in vreme ce sotul sau, Decebal Petru Stanescu, lucreaza ca expert parlamentar la Comisia pentru munca si protectie sociala.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: