Creditele ipotecare acordate de bancile romanesti, cele mai scumpe din regiune

Data publicarii: 11-08-2009 | Finante-Banci

In primele sase luni, activitatea de creditare a populatiei a fost "dezghetata" numai pe segmentul finantarilor pentru locuinte. Iar datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca majoritatea imprumuturilor ipotecare au fost acordate in lei. Totusi, in Romania, creditele ipotecare sunt printre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est. Doar in cazul programului "Prima casa", dobanzile se aliniaza la cele din regiune.

Creditele ipotecare acor­da­te de bancile din Ro­ma­nia sunt printre cele mai scumpe din regiune. To­tusi, asta nu inseamna ca bancile nu au reusit sa acorde credite pentru locuinte, in prima parte a acestui an. Raportul asupra inflatiei, publicat de BNR, arata faptul ca incetinirea ritmului de crestere a imprumuturilor pentru populatie nu a fost generalizata. "Astfel, in luna mai 2009, creditele destinate locuin­telor si-au majorat viteza de crestere anuala pe seama accelerarii dina­mi­cii impru­mu­tu­rilor in lei si a stag­narii celei cores­pun­zatoare creditului in valuta, dupa 11, res­pec­tiv 15 luni con­se­cu­tive de sca­dere. Este posibil ca aceasta evolutie sa fi fost sustinuta si de aplicarea noilor reglementari pri­vind impru­mu­turile garantate cu pro­prietati imo­biliare de buna cali­tate ale per­soanelor fizice", arata raportul BNR.

Dobanzi in jurul a 10%

La finele primului semestru din acest an, costul total al unui credit ipo­tecar in lei era de 11,89% (do­banda anuala efectiva), nivel cu apro­ximativ 0,5 puncte procentuale mai mare decat cel de la finele anului trecut. Comparativ, numai bancile din Ungaria percep un cost mai ridicat pentru finantarile imobiliare in moneda nationala. Totusi, doban­zile aferente creditelor ipotecare in forinti maghiari nu sunt relevante pentru aceasta piata. Asta pentru ca, in timp ce in Romania ponderea creditelor ipotecare in lei este de 7%-8%, in Ungaria nu depaseste 2%. Iar in cazul finantarilor in euro, cre­ditele acordate de bancile romanesti sunt cele mai scumpe. In iunie, rata DAE pentru un imprumut nou era de 11,57%, nivel cu aproape 2,5 puncte procentuale mai mare decat in decembrie 2008.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: