Pogea: Rectificarea bugetara din august implica o ajustare a deficitului pe 2009 cu 5,5 miliarde lei

Data publicarii: 12-08-2009 | Economie

Rectificarea bugetara din august va aduce o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, reprezentand o reducere a acestuia la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru finalul anului, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cat ar fi deficitul fara aceasta corectie, a declarat ministrul finantelor, citat de NewsIn.

Astfel, pe de-o parte, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 4,5 miliarde lei, in timp ce veniturile vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din aplicarea impozitului minim in acest an.

Restul ajustarii, pana la 5,5 miliarde lei, reprezinta efectul altor corectii, a explicat Gheorghe Pogea, exemplificand prin situatia institutiilor care se autofinanteaza si care, neavand venituri, nu mai pot face cheltuieli la fel de mari.

Guvernul trebuie sa faca rectificarea pentru a putea limita deficitul bugetar la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru acest an, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cat este calculat sa ajunga fara aceste masuri.

Astfel, Pogea a explicat ca, pe de-o parte, veniturile bugetare vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din impozitul minim.

Pe de alta parte, la nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi economisite din impunerea concediilor fara plata pentru personalul bugetar, de cate 10 zile, "sau timp liber corespunzator".

Totodata, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din "inlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator".

Pe partea de bunuri si servicii, cheltuielile vor fi taiate cu 2,485 miliarde lei, "exceptie facand bunurile si cheltuielile materiale din domeniul sanatatii", a explicat ministrul finantelor.

Redactia BankNews.ro