Functiile superioare, ocupate intr-o mai mare masura de femei decat de barbati

Data publicarii: 12-08-2009 | HR/Cariere

Mai multe femei decat barbati ocupa, in prezent, functii care confera un statut superior, potrivit unui studiu intreprins in 10 tari europene, printre care si Romania, de cercetatorii de la Universitatea Cambridge.

Dr Robert Blackburn, initiatorul studiului, a analizat date statistice cu un bazin de cateva milioane de angajati europeni, descoperind ca de cativa ani asiatam la o adevarata revolutie la locul de munca, prin faptul ca functiile care confera un statut superior nu mai sunt dominate de barbati.

In Cehia, Germania, Ungaria, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Elvetia, Suedia si Marea Britanie femeile tind sa fie predominnate in esaloanele inalte ale firmelor si institutiilor, singura exceptie in aceasta privinta fiind Austria.

"Rezultatele noastre indica o schimbare semnificativa in industrie in ultimii 50 de ani. Una dintre cauze este modificarea structurii ocupationale. In trecut, femeile ocupau, mai ales, functii care implicau munca manuala. Acum, trendul este opus", spune Blackburn.

El precizeaza ca acest lucru nu este echivalent si cu faptul ca femeile sunt mai bine platite decat barbatii. Cercetari sociologice anterioare arata opusul, barbatii in aproape toate tarile, au salarii superioare.

George Trifu