Credit record la BCR: 60 mil. euro pentru proiectul Silver Mountain al lui Dan Fischer

Data publicarii: 12-08-2009 | Finante-Banci

Doar cinci companii au accesat finantare de peste 10 mil. euro de la bancile din Romania in acest an, conform informatiilor disponibile: proprietarii Auchan, CE Rovinari, Scandia, ICCO sau primaria Baia Mare. Recent, BCR a aprobat un credit in valoare de 60 mil. euro destinat finalizarii complexului rezidential de lux Silver Mountain din Poiana Brasov, au declarat pentru MONEY.ro surse apropiate afacerii.

Proiectul, controlat de omul de afaceri Dan Fischer, este unul dintre cele mai mari din afara Capitalei si implica investitii totale de 350 de milioane de euro si este format dintr-un hotel, 300 de locunte si un teren de golf. Conform informatiilor disponibile, hotelul ar urma sa fie deschis sub brandul Radisson.
 
In ceea ce priveste creditele luate in acest an, MGV Distri-Hiper, operatorul hipermarketurilor Auchan in Romania, a obtinut o finantare de 15 milioane euro de la UniCredit Tiriac Bank, pentru deschiderea a doua magazine in Bucuresti si in Suceava. Apoi, complexul Energetic Rovinari a contractat de la CEC Bank un credit in valoare de 100 de milioane de lei (23,6 mil. euro) pentru investitii de mediu, iar Primaria si Consiliul Local Baia Mare au accesat 12 milioane de euro de la BCR. Producatorul de mezeluri  Scandia a contractat un credit de finantare de 32,5 milioane euro de la RBS si BCR, pentru finalizarea fabricii de la Sibiu, respectiv pentru echipamente tehnice si capital operational. Grupul de firme ICCO a obtinut un credit de 23 milioane de euro de la UniCredit Tiriac Bank pentru continuarea lucrarilor la parcul industrial din Brasov.

Soldul creditului neguvernamental s-a situat la finele lunii iunie la 198 miliarde lei (47 miliarde de euro), in scadere cu 0,5% fata de mai, dar mai mare cu 11,2% comparativ cu valoarea de la jumatatea anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Money.ro